Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzskata, ka Latvijā nav pieļaujama valstij naidīgi noskaņotu personu oficiāla reģistrācija politisko spēku vadībā, un lūdz Uzņēmumu reģistra (UR) skaidrojumus par partijas "Par Dzimto valodu" reģistrāciju, kuras vadībā iecelts Vladimirs Lindermans, informēja ministra pārstāve Līga Andersone.

Pirms divām nedēļām UR politisko partiju reģistrā tika reģistrētas izmaiņas, saskaņā ar kurām mainīts partijas "13.janvāra kustība" nosaukums uz partija "Par Dzimto Valodu!", mainīts tās mērķis un partijas valdes sastāvs.

Ministrs uzskata, ka partijās, proti - organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, nevar darboties un, jo īpaši tās vadīt, personas, "kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā".

"Šādu pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību," savu pārliecību pauž tieslietu ministrs.

Tāpēc viņš lūdz UR vadītājam sniegt skaidrojumu par šādu izmaiņu reģistrācijas tiesiskajiem aspektiem, kā arī norādīt uz iespējamiem trūkumiem tiesiskajā regulējumā, kas pieļauj šādu izmaiņu reģistrāciju un pret Latvijas konstitucionālajām vērtībām noskaņotu personu reģistrāciju partijas izpildinstitūcijās.

Jau ziņots, ka Politisko partiju reģistrā šomēnes iegrāmatotas izmaiņas biedrības "Dzimtā valoda" līdera Vladimira Lindermana dibinātajā partijā "13.janvāra kustība", kuras nosaukums turpmāk būs "Par Dzimto Valodu!". Partijas "Par Dzimto Valodu!" priekšsēdētājs ir Lindermans, tās valdē darbosies arī Osipovs un Girss.

Kā partijas darbības mērķis norādīts "pakļaut Latvijas valsts politiku valsts iedzīvotāju vispārcilvēciskajām interesēm demokrātiskā un sociāli taisnīgā valstī ar cilvēktiesību ievērošanas un nodrošināšanas visaugstāko pakāpi".

Partija jau iepriekš uzsvērusi, ka tā piedalīsies Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, lai gan divi tās līderi – Lindermans un Jevgēnijs Osipovs – nav ieguvuši Latvijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!