Pirms trim gadiem šajā dienā pasaule kļuva par lieciniekiem bezprecedenta uzbrukumam civilizētajai pasaulei. 11.septembra uzbrukumi aprāva dzīvi cilvēkiem no vairāk nekā 90 valstīm. Atmiņas par šiem notikumiem motivē Amerikas nebeidzamos centienus aizsargāt amerikāņus un mūsu sabiedrotos, mazināt teroristu organizāciju rīcībspēju un iespējas piesaistīt arvien jaunus biedrus, tā šodien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) saka ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons.
Šajā dienā redzētais nostiprinājies to cilvēku atmiņā, kuri to piedzīvoja. Daudziem amerikāņiem 11.septembris joprojām liekas kā vakardiena. Tajā dienā "Al Qaeda" nozaga nākotni gandrīz 3000 nevainīgu cilvēku no visas pasaules un izpostīja viņu ģimeņu un draugu dzīvi. Teroristi nogalināja bērnus, kas bija ieritinājušies savām mātēm rokās, un vecvecākus, kuri atradās ceļā, lai apmeklētu savus tuviniekus. "Šobrīd, kad materializējas plāni par bojāgājušo memoriāla izveidi "Manhatanas Ground Zero", tāpat arī par jauna biroju torņa celtniecību 1776 pēdu augstumā, kas simbolizē Amerikas neatkarības iegūšanu, mēs godinām dvēseles, ko pazaudējām tajā dienā Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā. Mēs lūdzam par ģimenēm un piederīgajiem, kuri joprojām cīnās ar zaudējuma sajūtu un ir atstāti tikai ar atmiņām," saka Karlsons.

"Lai nav šaubu - mēs gūstam spēku no atmiņām par cilvēkiem, kuri gāja bojā tajā dienā, un paliekam piesardzīgi pret tiem, kuri vēlas kaitēt mums vai mūsu sabiedrotajiem visā pasaulē," uzsver ASV vēstnieks.

Amerikāņi apzinās, ka terorisms neradās 11.septembrī. Pārāk daudz valstu visā pasaulē ir pieredzējušas traģiskus uzbrukumus dekādēm un pat gadsimtiem ilgi. Tomēr 11.septembra uzbrukumi apliecināja, ka mūsdienu teroristu nolūki ir palielināt savas varas robežas. Pēdējo trīs gadu laikā "Al Qaeda" spējas ir ierobežojusi nepiekāpīga starptautiska rīcība likumu ieviešanā, militārā, izlūkošanas, diplomātiskajā un finansiālajā frontē. Tomēr "Al Qaeda" vēlme nogalināt lielos apmēros nav mazinājusies. Šīs bažas pastiprinās laikā, kad nelikumīgi režīmi ražo vai iepērk masu iznīcināšanas ieročus un saglabā saikni ar teroristu grupējumiem.

Karlsons NRA teic, ka dusmās par 11.septembra traģēdiju Amerika ir noskaņota stāties pretī jauniem draudiem, neignorēt tos un negaidīt turpmākus uzbrukumus. Pēc 11.septembra ASV strādā ar saviem sabiedrotajiem, lai stiprinātu nacionālus un starptautiskus drošības pasākumus, lai gūtu virsroku pār teroristiem, kā arī pār valstīm un organizācijām, kas atbalsta tos. "Mēs esam pateicīgi par Latvijas atbalstu kā Irākas teritorijā, tā centienos nepieļaut ieroču nonākšanu teroristu rokās," piebilst Karlsons.

"Amerika apstājas šodien kopā ar Tevi, lai atcerētos upurus no vairāk nekā 90 pasaules valstīm, kuri gāja bojā 2001. gada 11.septembrī. Mēs atceramies arī viņu draugus un tuviniekus, kuru dzīve tika izmainīta uz visiem laikiem. Mēs atsaucam atmiņā ainas no šīs šausmīgās dienas, vienlaikus radot pamatu cerībai. Mēs atceramies sāpju un solidaritātes vilni visā pasaulē, tai skaitā Rīgā, kur mūsu vēstniecības priekšā tika izklāti ziedu paklāji. Tas bija starptautiskās kampaņas pret terorismu sākums. Mēs esam apņēmušies turpināt sadarboties ar starptautisko sabiedrību līdz dienai, kad teroristu vēstījums būs sagrauts, viņu maki būs tukši un viņu biedri novērsīsies, lai izmantotu iespējas, ko rada tie, kuri ceļ, nevis iznīcina," saka Karlsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!