Atlūgumu iesniegušais premjera padomnieks Pēteris Viņķelis, kā arī ceturtdien anonīmajā vēstījumā vairākiem Saeimas deputātiem minētais viņa brālis Juris Viņķelis drīzumā, visticamāk, vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot saukt pie atbildības, viņuprāt, "melīgās informācijas izplatītājus".
Anonīmajā ziņojumā par, iespējams, "sevišķas uzticamības PSRS drošības dienestu" aģentu nodēvētais Juris Viņķelis izplatīto informāciju saistīja ar iesākto specdienestu reformu.

"Specdienesti ir milzīgi nobijušies par priekšā stāvošo reformu. Arī [Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšniekam Lainim] Kamaldiņam aprīlī beidzas pilnvaras, un pie šādas koalīcijas viņam ir mazas izredzes šajā amatā palikt, tāpēc, iespējams, specdienesti vēlas mainīt esošo koalīciju, īpaši, ja atceramies to, ka iepriekšējo reizi Kamaldiņš apstiprināts ar Tautas partijas atbalstu," sacīja Juris Viņķelis.

Juris Viņķelis, kurš ir arī TB/LNNK biedrs un savulaik vadījis Guntara Krasta biroju ES integrācijas lietās, pauda, ka vienīgais, kas viņam liek šaubīties par specdienestu saistību ar ziņojuma izplatīšanu, ir tā "zemais profesionālisms daudzās faktu kļūdās".

"Negribas ticēt, ka mūsu specdienesti strādā tik ļoti zemā līmenī," atzina Juris Viņķelis, pieļaujot iespēju, ka tas varētu būt arī "politisko oponentu pirksts". "Jebkurā gadījumā šī paziņojuma galvenais mērķis ir cilvēku darīt nedrošu, lai varētu vieglāk ar viņu manipulēt un nepieļaut iesākto reformu realizēšanos sev nevēlamā virzienā," sacīja Juris Viņķelis.

Premjera padomnieka brālis arī uzskaitīja vairākas anonīmajā vēstulē minētās faktu kļūdas. "Pirmkārt, jau brāļa sieva ir nevis Kalugina, bet Kulagina. Viņas tēvs nav vis bijušais čekas ģenerālis Kalugins, bet Maskavas universitātes pasniedzējs Kulagins," sacīja Juris Viņķelis.

Viņš arī pauda neizpratni, kāpēc anonīmajā ziņojumā nav pieminēts fakts, ka 2001.gadā Zemgales priekšpilsētas tiesa ar tiesas spriedumu nav konstatējusi Jura Viņķeļa sadarbību ar Valsts drošības komiteju. "Par to, ka šāda informācija klejo, zināju jau 1997.gadā un tieši tāpēc nolēmu vērsties tiesā, lai pierādītu pretējo, taču par to vēstulē nekas nav minēts. Tas nozīmē, ka sešus septiņus gadus specdienesti šo informāciju turēja siltu, nogaidot vispiemērotāko brīdi, kad to vilkt ārā," teica Viņķelis.

Viņš arī norādīja, ka par šīs informācijas nepatiesumu liecina fakts, ka Jurim Viņķelim, strādājot bijušā premjerministra Guntara Krasta valdībā un pildot veselības valsts ministra pienākumus, bijusi augstākās pakāpes pielaide valsts noslēpumam. "Tie ir murgu murgi, jo šāda pati pielaide bija arī Pēterim," klāstīja Juris Viņķelis.

Viņš arī pauda nožēlu, ka masu medijos šobrīd tiek runāts tikai par anonīmā ziņojuma saturu, nevis par to, kas to ir izplatījis.

Arī ekspremjers un Jura Viņķeļa partijas biedrs Guntars Krasts, kura vadībā Viņķelis strādājis valdībā, atzina, ka par Jura Viņķeļa saistību ar specdienestiem viņam "nekad nav bijušas aizdomas". Viņš arī uzsvēra, ka Jurim Viņķelim nav liegta pieeja klasificētajai informācijai un Latvijas drošības dienesti nekad nav devuši mājienus, ka Juris Viņķelis nebūtu uzticams.

"Šis fakts manās acīs mazina ticību anonīmajā vēstulē rakstītajam, jo šāda veida informācijai būtu jāparādās iepriekš citādā veidā," sacīja Krasts.

Vairāki Saeimas deputāti ceturtdien saņēmuši anonīmu ziņojumu, kurā norādīts, ka Repšes padomnieks Pēteris Viņķelis, "pēc partnerdienestu ziņām, ir Krievijas specdienestu aģents", savukārt viņa sieva "Darja Kalugina, pēc partnerdienestu ziņām, ir SVR (služba vņešņei razvedki - ārējās izlūkošanas dienests) darbiniece".

Par Juri Viņķeli anonīmajā ziņojumā savukārt norādīts, ka viņš, iespējams, "tika pieskaitīts sevišķās uzticamības aģentiem, kuru uzskaites kartītes 70.gadu beigās, pēc PSRS VDK priekšsēdētāja pirmā vietnieka pavēles, tika izņemtas no kartotēkas".

Anonīmajā ziņojumā arī norādīts, ka "Juris Viņķelis ir bijušais VDK aģents ar segvārdu 'jūrnieks', par kuru informācija ir arī Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā". "Juri Viņķeli vervējis LPSR VDK Rīgas pilsētas daļas virsnieks Volkovs." Anonīmā ziņojuma sniegtā informācija liecina, ka "Jura Viņķeļa viens no uzdevumiem bija Pāvila Brūvera (tagad radio "Brīvā Eiropa" vadītājs) izstrāde. Viņķeļa sadarbība ar VDK fiksēta no 1975. līdz 1978.gadam, bet aģenta kartīte - forma Nr.3 - nav atrodama Latvijā atstātajā kartotēkā".

Brūvers, kas vada radio "Brīvā Eiropa" latviešu redakciju, apšauba, ka Juris Viņķelis varētu būt Krievijas VDK aģents. Brūvers pa tālruni no Prāgas stāstīja, ka viņi ar Juri Viņķeli bijuši labi draugi, kopā studējuši Rīgas Medicīnas institūtā.

Kad 1974.gadā par pretpadomju darbību Brūveru tiesāja, Juris Viņķelis bijis vienīgais, kas tiesā par viņu sniedzis pozitīvu liecību un izteicis neizpratni par apsūdzību. Par to Juri Viņķeli, tāpat kā Brūveru, izslēdza no augstskolas. Pēc tam gan Juris Viņķelis esot atjaunots augstskolā. Cietumā savukārt viņš nonācis par to, ka izplatījis Brūvera jau emigrācijā Vācijā sarakstīto grāmatu par disidentiem PSRS.

"Esmu pārliecināts, ka viņi [VDK] uz Juri [Viņķeli] izdarījuši spiedienu, tāpat, kā toreiz uz mani. Tomēr neticu, ka viņš toreiz būtu salūzis," sacīja Brūvers.

Anonīmajā ziņojumā norādīts: "Arī par Jura brāli Pēteri Viņķeli ir pamatota informācija par viņa saistību ar Krievijas specdienestiem. 1997.gadā Pēteris Viņķelis bija izstrādes objekts LR Aizsardzības ministrijas Militārās pretizlūkošanas dienestam".

Anonīmā ziņojuma izplatītāji norāda, ka "gan iekšlietu ministrs, gan Ministru prezidents, gan vairāki Nacionālās drošības padomes locekļi ir informēti, ka pastāv informācija par premjera biedra Einara Repšes padomnieka Pētera Viņķeļa saistību ar Krievijas specdienestiem".

"Diemžēl Latvijas dienestiem ir dots uzdevums neko šajā jautājumā nedarīt un tālāk neinteresēties, jo ministrs saka, ka Repše ir informēts un vairs ne par ko nav jāuztraucas. Tā ka mēs redzam, ka vairākus mēnešus nekas nenotiek, un mums nav legālu iespēju pildīt savu pienākumu šajā jautājumā," rakstīts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!