Foto: LETA

Brasas cietumā trešdien pusdienlaikā ieslodzītie pārtraukuši nepilnas trīs dienas ilgušo badastreiku, portālam "Delfi" apliecināja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) pārstāve Ināra Makārova.

No ēdiena cietumnieki atteicās pirmdien, oficiāli badastreiku nepiesakot. Cietuma priekšnieks oficiālu paziņojumu no ieslodzītajiem par badastreiku saņēma vien otrdien. Tad arī tapa zināmas cietumnieku prasības – viņi vēlējās tikties ar Specializētās vairāku nozaru prokuratūras virsprokuroru.

Makārova pastāstīja, ka virsprokurore Sandra Daugavietie un vēl divi prokurori otrdien ieradušies cietumā, kur ar ieslodzītajiem pārrunātas cietuma problēmas, piemēram, veselības aprūpes pieejamību, cietuma ēdiens un citas lietas. No ēdiena atteikušos cietumniekus otrdien apciemoja arī tieslietu ministre Baiba Broka (NA).

Tomēr arī otrdien ieslodzītie atteicās no vakariņām, bet trešdienas rītā viņi neēda brokastis. Taču jau uz pusdienām streikotāji devās, vēsta IeVP.

Kopumā bada streikā piedalījās gandrīz 500 ieslodzīto.

Gandarīta par ieslodzīto lēmumi ir Broka. Cietumnieku pieteiktās problēmas par medicīnas aprūpi, saimnieciskiem jautājumiem un ieslodzījuma vietas administrācijas attieksmi pret ieslodzītajiem līdz galam nav atrisinātas, un ministre apliecināja, ka darbs ar to novēršanu tiks turpināts.

Sūdzības par sadzīves apstākļiem, jo sevišķi medicīnas aprūpes nodrošinājumu, un komunikāciju ar cietuma vadību ministrijai ir zināmas, un tās tiek risinātas pieejamā finansējuma ietvaros. Tomēr ministre norāda, ka tikai daļa cietumnieku protestu izraisījušo jautājumu var atrisināt papildu naudas piešķiršana. Broka uzsver, ka dialogs ir pareizas veids sasāpējušu problēmu novēršanā, tāpēc aicina to izmantot gan ieslodzītos, gan cietuma administrāciju.

Jau vēstīts, ka pirmdien Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) izplatīja paziņojumu medijos, ka cietumā aizdomīgos apstākļos miris viens no ieslodzītajiem. Pēc šī paziņojuma arī nāca klajā jauns paziņojums - jau par badastreiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!