Foto: PantherMedia/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības birojs (PTAC) brīdina patērētājus par Latvijas Biznesa koledžas īstenoto komercpraksi, solot studentiem bezmaksas studijas, un aicina potenciālos studentus pirms līguma slēgšanas rūpīgi iepazīties ar līguma noteikumiem.

Pamatojoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas lūgumu izvērtēt minētās koledžas īstenotās mārketinga kampaņas atbilstību normatīvajiem aktiem, PTAC sācis situācijas izvērtēšanu par Latvijas Biznesa koledžas piekopto komercpraksi, izsūtot piedāvājumu par Eiropas Izglītības fonda finansējumu budžeta vietām šajā koledžā, informē PTAC pārstāve Ilze Žunde.

Eiropas Izglītības fondam nav saistības ar ES struktūrfondu institūcijām un publisko finansējumu, tādēļ, iespējams, notiek potenciālo studentu maldināšana.

Žunde norāda, ka jau 2011. gada16. jūlijā PTAC nolēma sodīt Latvijas Biznesa koledžu ar 1500 latus lielu naudas sodu un uzlika tai pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi. PTAC ieskatā, kā negodīga komercprakse vērtējams tas, ka koledža noklusēja patērētāja lēmuma pieņemšanai būtisku informāciju un nepamatoti lietoja vārdus "par brīvu" un "bezmaksas".

Aizpērn, izvērtējot patērētāju sūdzības, PTAC secinājis, ka, raksturojot piedāvātos pakalpojumus, Latvijas Biznesa koledža maldinājusi potenciālos studentus, solot, piemēram: " Nāc studēt par brīvu un saņem profesionālo augstāko izglītību tikai 2 gados!""

Tomēr komersanta un studentu noslēgtajos līgumos norādīts, ka jebkurā gadījumā studentam, lai izmantotu konkrēto piedāvājumu, nav iespējams studēt bez maksas, jo ir jāmaksā studiju maksa ne mazāk kā 197 latu apmērā par pēdējo semestri vai tā un maksa par kvalifikācijas darba priekšaizstāvēšanu un aizstāvēšanu - 137 latu  apmērā.

Latvijas Biznesa koledža PTAC lēmumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā. 2013.gada 14.augustā PTAC lēmums ar tiesas spriedumu tika atstāts negrozīts.

Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas un Latvijas Biznesa koledžas mājaslapā publicēto informāciju, PTAC konstatējis, ka Latvijas Biznesa koledža nepilda PTAC uzlikto tiesisko pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā nepamatota vārdu "par brīvu", "bezmaksas" vai tamlīdzīgas nozīmes vardu lietošana, un uzsācis piespiedu izpildes procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!