Latvijas ģenerālkonsulāts Sanktpēteburgā otrdien atkārtoti lūdzis Krieviju nodrošināt pie konsulāta ēkas diennakts apsardzi, pretējā gadījumā brīdinot pārskatīt Krievijas diplomātisko pārstāvniecību apsardzības režīmu Latvijā.
To otrdien paziņoja Latvijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā konsula vietas izpildītāja Laura Mežecka. Viņa uzsvēra, ka apsardzības režīma pārskatīšana varētu būt galīgais solis, ko varētu piemērot Latvija.

Mežecka otrdien tikās ar Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvniecības vadītāja vietnieku, kuram norādīts, ka pēdējā laika notikumi pie konsulāta vieš bažas par diplomātu dzīvību.

Diplomāti, pēc Mežeckas teiktā, jūtas apdraudēti, jo pēdējā pusgada laikā pie konsulāta notikuši jau trīs vandalisma akti un pēdējais - pagājušajā nedēļā - bijis īpaši bīstams.

Krievijas Ārlietu ministrija solījusi risināt šo jautājumu un atzinusi, ka līdz šim apsardzes nodrošināšanai traucējuši spiedīgie finansiālie apstākļi un darbinieku trūkums.

Šobrīd pie Latvijas ģenerālkonsulāta ēkas apsardze tiek nodrošināta tikai pa dienu un, kā norādīja Mežecka, šajā laikā īpaši daudz darba apsardzes darbiniekiem nav bijis, jo visi vandalisma akti notikuši vai nu naktī, vai arī pēc darba laika beigām.

Mežecka uzsvēra, ka konsulāts Sanktpēterburgā ir atvērts 1993.gadā un visus šos gadus tiek risināts jautājums par apsardzes nodrošināšanu, taču bez panākumiem.

Savukārt Krievijas vēstniecība Rīgā un divi Krievijas konsulāti Liepājā un Daugavpilī tiek apsargāti diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!