Foto: Pixabay

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu paplašināt valsts apmaksāto pretgripas vakcīnu saņēmēju loku, šim mērķim novirzot 2,14 miljonus eiro. Pēc ekspertu domām, šogad gaidāms būtisks gripas izplatības pieaugums.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atzina, ka jautājums par gaidāmo gripas izplatību ir aktuāls visā Eiropas Savienībā (ES), jo par šo jautājumu Eiropā notikušas vairākas Pasaules Veselības organizācijas rīkotas sanāksmes.

Eksperts brīdināja, ka, lai arī Latvijā pagājušajā sezonā nebija vērojama gripas izplatība, tomēr šogad, mīkstinot ar Covid-19 izplatības mazināšanu ieviestos ierobežojumus, var sagaidīt būtisku saslimstības ar gripu pieaugumu.

"Pagājušajā sezonā gripa neizplatījās, jo pasaulē un ES bija ieviesti Covid-19 ierobežošanas pasākumi. Patlaban Eiropā šie pasākumi tiek mazināti, sevišķi attiecībā uz bērniem. Bet gripas sezona parasti sākas ar saslimstību bērnu vidū, slimībai izplatoties bērnudārzos un skolās. Gripas izplatības risks ir būtisks," uzsvēra Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka visdrošākais variants, kā pasargāt sabiedrību no saslimšanas ar gripu, ir nodrošināt pretgripas vakcīnu riska grupām.

Ministru kabinets atbalstīja VM izsrādātos grozījumus Vakcinācijas noteikumos, ar kuriem tiks mainīti pamatprincipi pretgripas vakcīnas saņemšanai, proti, noteikumos izveidota jauna nodaļa "Valsts apmaksāta vakcinācija pret sezonālo gripu", kurā uzskaitītas visas personu grupas, kuras var saņemt valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu.

Līdz šim valsts pilnībā apmaksāja pretgripas vakcīnu grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam, bet bez šīs kategorijas valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu plānots nodrošināt arī ārstniecības personām, sociālās aprūpes centra klientiem, personām ar hroniskām saslimšanām, kā arī senioriem, kas vecāki par 65 gadiem.

Kopumā šajā sezonā valsts apmaksāta pretgripas vakcīnu paredzēts nodrošināt 185 000 personām.

Lai nodrošinātu valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas minētajām grupām 2021./2022. gada gripas sezonā, kopējās izmaksas aplēstas 2 146 704 eiro, kas ir lielāka summa nekā tika plānots iepriekš, tāpēc valdība atbalstīja VM priekšlikumu šim mērķim novirzīt papildus 1,57 miljonu eiro no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) informēja valdības pārstāvjus, ka minētās sabiedrības grupas ar pretgripas vakcīnu tiks nodrošinātas arī turpmākajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!