Foto: LETA

Apnicis komentēt koalīcijas pārstāvju ierosinājumus, no kuriem pēc apspriešanas koalīcijas sadarbības padomē čiks vien sanāk, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Tā viņš atbildēja, lūgts komentēt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) šodien parlamentā iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā, kura mērķis ir Saeimas vēlēšanās aizstāt 1000 latu drošības naudu sarakstu iesniegšanai ar 1000 vēlētāju parakstiem.

Brigmanim ir apnicis komentēt jautājumus gan par Lāčplēša dienas noteikšanu par brīvdienu, gan par valodas lomu bērnudārzos. Visas šīs iniciatīvas nonāk koalīcijas padomē, kur to iesniedzēji "dabū pa kaklu", un nekur tālāk tās netiek.

Šobrīd, lai reģistrētu kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām, saraksta iesniedzējiem ir jāiemaksā Centrālās vēlēšanu komisijas depozītā 1000 latu drošības nauda, kura tiek atmaksāta, ja attiecīgais saraksts tiek ievēlēts Saeimā.

Priekšlikums paredz atcelt šādu drošības naudas iemaksu, tā vietā liekot kandidātu saraksta iesniedzējiem pievienot parakstu lapu ar ne mazāk kā 1000 vēlētāju (balsstiesīgu pilsoņu) parakstiem, kas apliecināti pie zvērināta notāra, pašvaldības institūcijā, kura veic notariālas darbības, vai ar drošu elektronisko parakstu.

Kā skaidroja VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks, 1000 latu drošības nauda Saeimas vēlēšanu likumā savulaik tika noteikta, lai mazinātu kandidātu sarakstu sadrumstalotību un ieviestu kaut kādu barjeru kandidātu sarakstu iesniegšanai. Inflācija jau sen šo summu esot "noēdusi" līdz nebūtiskai formalitātei.

Kā ziņots, gan "Vienotība", gan nacionālā apvienība rosinājusi apspriest priekšlikumu par vienotas pirmsskolas izglītības ieviešanu valsts valodā.

Koalīcijas partiju sadarbības padome 5.martā lūgusi Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) sarīkot ekspertu un bērnu vecāku diskusiju par vienotas pirmsskolas izglītības ieviešanu valsts valodā, šodien žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!