Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa rīcībā neesot informācijas par politiķu iejaukšanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbā.

Brigmanis norāda, ka viņam nav jākomentē KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša paustie izteikumi par valstī esošo "politisko nokrāsu ar dienaskārtību veidojošajiem politiķiem", taču no ZZS frakcijas vadītāja sacītā izriet, ka viņš Juraša sacīto neattiecina uz paša pārstāvēto politisko spēku.

Jurašs pieļāva, ka viņa atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam. Brigmanis savukārt norādīja, ka no amata atbrīvotajam KNAB darbiniekam ar pierādījumiem par politiķu iejaukšanos KNAB darbā jāvēršas prokuratūrā.

Taujāts, vai Jurašs ar šiem izteikumiem nav vērsis uzmanību uz ZZS atbildību, Brigmanis sarkastiski norādīja, ka drīzāk ar to varētu būt domāta "Vienotības" gaiši zaļā krāsa un ka šajā jautājumā varot aizrunāties arī līdz grāmatai "Greja 50 nokrāsas". Ņemot vērā minēto, par to runāt ir muļķīgi, piebilda politiķis. Brigmanis uzsvēra, ka nav pieļaujama politiķu iejaukšanās KNAB darbā un viņam nav informācijas, ka kāds no ZZS būtu šādi rīkojies.

Vaicāts par Juraša izteikumiem kontekstā ar to, ka ZZS pašlaik vada valdību, Brigmanis uzsvēra, ka viņu "absolūti neinteresē" atsevišķu KNAB darbinieku sacītais un, ņemot vērā, ka birojs ir neatkarīga iestāde, viņš negrasās komentēt katra darbinieka izteikumus.

Politiķis arī uzvēra, ka nevar būt domas, ka KNAB pret ZZS attiektos speciāli labvēlīgāk. Vaicāts, vai situācija KNAB nav labvēlīga ZZS vienas sadarbības partijas politiķim Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij"), Brigmanis sacīja, ka to nezina, un aicināja to prasīt Lembergam. Viņš norādīja, ka ZZS KNAB lēmumu dēļ ir nācies atmaksāt naudu un arī pašam Brigmanis bijis jāsamaksā Streļčenoka piespriests administratīvais sods.

ZZS frakcijas vadītājs uzsvēra, ka vienmēr attiecībā uz KNAB bijis atturīgs un "uz jūs". Tajā pašā laikā viņu apmierina KNAB darbība, un politiķis balsos par Streļčenoka apstiprināšanu uz otro termiņu, ja viņš kandidēs un uzvarēs konkursā.

Taujāts, vai korupcijas apkarotāju atlaišana nemazina iestādes spējas cīnīties ar korupciju, Brigmanis atvaicāja, kas būs tie "pasaules soģi", kas izsvērs, kas ir labākie korupcija apkarotāji. Norādīts uz sabiedrības par atklātību "Delna" Streļčenoka rīcībai veltīto kritiku, Brigmanis retoriski taujāja, kāpēc "Delnas" pozīcija būtu jāuztver kā "vienīgā patiesības panaceja".

Kā ziņots, Jurašs sola apstrīdēt tiesā savu atbrīvošanu no darba KNAB. Viņš pieļauj, ka viņa atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Streļčenokam. Viņš nenosauca politiskos spēkus, kuri, viņaprāt, būtu devuši Streļčenokam kādus uzdevumus. Ja seko līdzi politiskajai dienaskārtībai, nav grūti iedomāties, kas ir galvenie spēlētāji, piebilda Jurašs.

Par KNAB izmeklētajām un aizsāktajām lietām un to, vai tās ir saistītas ar politiski ekonomiskajiem grupējumiem, Jurašs nedrīkstot stāstīt, taču viņš ar interesi sekošot, kā attīstīsies iepriekš ierosinātās lietas. Viņš pieļauj, ka jauna darba atrašana, tāpat kā kolēģiem, kuriem draud atbrīvošana, var nebūt viegla, jo jāņem vērā valstī esošā "politiskā nokrāsa ar dienaskārtību veidojošajiem politiķiem".

KNAB darbinieks uzskata, ka iestādē veiktā reorganizācija ir prettiesiska un nepamatota. Tās mērķis ir atbrīvoties no nevēlamiem darbiniekiem, kuru viedoklis nesakrīt ar vadības viedokli. Argumenti rīkojumā par dienesta tiesisko attiecību izbeigšanu ar mani ir pietiekami komiski un juridiski nepamatoti, piebilda Jurašs.

Savukārt Streļčenoks, atgriežoties no atvaļinājuma, lems par iespēju "kompetentām iestādēm lūgt izvērtēt" Juraša izteikumus pēc atbrīvošanas no amata, jo tajos viņš saskata neslavas celšanu un nepatiesas, nepamatotas informācijas izplatīšanu, informēja KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

Jau vēstīts, ka "Delnas" direktors Jānis Volberts norādīja, ka ilggadējās KNAB darbinieces Jutas Strīķes kārtējā atlaišana liecina par Streļčenoka vadītāja spēju vājumu, uzsverot, ka ar atlaišanu palīdzību Streļčenoks mēģina tikt galā ar tiem, ar ko nevar vai ir grūti panākt kopīgu vienošanos vai izpratni.

"Streļčenoks nevar īstenot kvalitatīvu personāla vadīšanu, tāpēc nodarbojas ar darbinieku atlaišanu," sacīja Volberts.

Kā ziņots, Strīķe un Jurašs nav vienīgie, kam varētu nākties pamest biroju. Iespējams, no darba birojā atbrīvos arī Izmeklēšanas nodaļas vadītāju Lienīti Šikori un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka Juraša vietnieku Mārtiņu Lodi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Strīķe un Jurašs ir vieni no asākajiem Streļčenoka kritiķiem. KNAB priekšnieku kritizējusi arī Šikore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!