Foto: F64

Valsts kontroles pārmetumi par Jūrmalas domes darbu attiecas arī uz laika posmu, kad Saeimas deputāts Romualds Ražuks (ZRP) bija pilsētas mērs, tāpēc viņa rosinājums atlaist domi kā bumerangs Ražukam "iedos pa pieri", sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

"Vai Ražuks domā, ka šajā situācijā paliks malējais [spēlētājs]? Ja tiks novērtēta arī viņa darbība, tad visi iesaistītie dabūs pa kaklu. Un arī Ražukam tādā gadījumā nāksies staigāt pa tiesām," prognozēja Brigmanis.

Viņš arī neizprot Zatlera reformu partijas (ZRP) ieinteresētību šajā jautājumā, jo ZRP ar apmēram 3% reitingu nevar cerēt uz lieliem panākumiem Jūrmalas domes ārkārtas vēlēšanās.

Kā ziņots, bijušais Jūrmalas mērs Ražuks (ZRP) vērsies ar iesniegumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, rosinot izskatīt iespēju atlaist Jūrmalas domi, šodien raksta "Diena".

Līdzīga iniciatīva apspriesta arī "Vienotības" valdē, taču lēmums vēl nav pieņemts.

Domi atlaist pēc likuma var Saeima.

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LPP/LC) gan nesaskata iemeslus domes atlaišanai un daļu pārmetumu noraida, savukārt Valsts kontroles atklātos pārkāpumus sola novērst. Truksnis sola tomēr nodot atkārtotai sabiedriskajai apspriešanai Jūrmalas pilsētas attīstības plānu, kas tika pieņemts pērn decembrī.

Ražuka iesniegumā, kas nonācis "Dienas" rīcībā, minēti vairāki iemesli, kuri, viņaprāt, var būt par iemeslu Jūrmalas domes atlaišanai. Tie ir gan Valsts kontroles revīzijas rezultāti, kas uzrāda 1,8 miljonu latu nelietderīgu izlietošanu, gan pārkāpumi, kas saistīti ar pilsētas teritorijas plānojuma pieņemšanu. Vēstulē atgādināts, ka plāns tiks pieņemts ar lielu nokavēšanos, jo iepriekšējā plāna darbības termiņš beidzās 2009.gadā. Par līdzīgu pārkāpumu savulaik tika atlaista Ķekavas pašvaldība, norāda Ražuks. Ir arī mainīts zonējums vairākos zemesgabalos, par kuriem nav notikusi sabiedriskā apspriešana, kā arī pieļauta apbūve applūstošajās teritorijās un pārkāpumi attiecībā uz tauvas joslu ievērošanu.

Ražuks min vairākus gadījumus, kad Jūrmalas dome ignorējusi tiesas spriedumus.

Truksnis pret Ražuka aktivitātēm izturas mazliet ironiski, sakot, ka kaut kā cilvēkam esot sevi jāpierāda, taču daļa Valsts kontroles norādīto pārkāpumu esot notikusi laikā, kad pilsētas mērs bija Ražuks. Dome, gatavojot atbildes Valsts kontrolei, lemšot par atbildību un piedzīšot summas no vainīgajiem, tā būšot asa rīcība, sola Truksnis. Tomēr tas nevar būt par iemeslu domes atlaišanai, jo neesot pierādījumu atkārtotiem likumpārkāpumiem vai apzinātai ļaunprātībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!