Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) nav "uzlikusi sev riņķī ierakumus" un nesaka "nē" iespējamajai sadarbībai ar "Saskaņas Centru" nākamajā valdībā pēc ārkārtas Saeimas vēlēšanām, taču norāda, ka ir vairākas lietas, kas tai nebūtu pieņemamas, intervijā laikrakstam "Diena" sacījis ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis gan neatbalsta SC ierosinājumu noteikt moratoriju nacionālajiem jautājumiem. "Es domāju, ka tas nav pareizi, jo ir lietas, kuras tomēr vēsturiski ir bijušas, vai tās speciāli ir jācilā, tas ir cits stāsts, bet pateikt, ka mēs aizmirstam savu pagātni, diez vai tas ir pareizi," sacījis ZZS līderis. Viņš klāstījis, ka ZZS neiebilst pret to, ka cilvēki 9.maijā noliek ziedus pie Uzvaras pieminekļa, taču. "ja sāk ieviest atkal otru valsts valodu, krievu valodu, kaut kādus mēģinājumus atkal to stumt iekšā pa sētas durvīm, tas mums nav pieņemams".

"Mēs pašreiz esam pateikuši, ka ierakumus sev riņķī neesam uzlikuši. Mums, protams, ir jāsaprot jautājums, ja tomēr ej ar kādu politisko spēku kopā, vai, piemēram, netiks revidēti jautājumi par mūsu starptautiskajām saistībām," skaidrojis Brigmanis.

Brigmanis klāstīja, ka šajās Saeimas ārkārtas vēlēšanas, ļoti iespējams, varētu uzvarēt SC un tad valdības veidošana šim spēkam būtu "pirmā roka". "Šajā situācijā, ja tas tā notiek un viņi uzrunā ZZS - nāciet valdībā, mēs neesam pateikuši nē. Mēs pasakām, uz kādiem principiem mēs ejam valdībā, kādas sfēras mēs katrs pārraugām, kādas politiskās atbildības mēs uzņemamies, un mēs ejam pie savas partijas un sakām, ka mūs ir uzrunājis SC, viņu uzstādījums ir tāds, mēs koalīcijas līgumā redzam šādus jautājumus un vai jūs ar šādiem nosacījumiem esat gatavi atbalstīt, ka mēs ejam valdībā," skaidrojis ZZS frakcijas vadītājs.

Brigmanis arī noraidīja pārmetumus, ka ZZS "staigā "Vienotībai" pa galvas virsu, uzsēdās [premjeram Valdim] Dombrovskim un kaut kādā veidā traucēja "Vienotībai" strādāt". "Bet to var darīt tikai tad, ja kāds to pieļauj. To var darīt tad, ja nav pretargumentu tiem argumentiem utt," klāstījis Brigmanis. Viņš skaidrojis, ka valdības darbā "kopumā virzība uz priekšu ir bijusi, jo zaļie zemnieki vienmēr ir paturējuši prātā centrālo jautājumu - vienošanās mums ir jāpanāk".

Jau ziņots, ka ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī, jo 23.jūlijā pēc prezidenta Valda Zatlera ierosinājumā notikušajā referendumā 94% tā dalībnieku nobalsoja par pērn rudenī ievēlētās 10.Saeimas atlaišanu.

līdz ceturtdienai kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām iesniegušas trīs partiju apvienības – "Saskaņas centrs", "Vienotība" un ZZS, kopā vēlēšanām piesakot 345 deputātu kandidātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!