Foto: Saeimas administrācija

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neizslēdz, ka Valsts prezidentu var ievēlēt ar opozīcijas balsīm.

Intervijā Latvijas Radio viņš otrdien apliecināja, ka nekas slikts nenotiku, ja Valsts prezidents tiktu ievēlēts ar opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" balsīm. "Kāpēc ne ar "Saskaņu"? Kāpēc ne ar Reģionu apvienību? Es jau nezinu, kā balsis sakritīs," teica Brigmanis.

Pēc viņa teiktā, nepieciešams abstrahēties "no situācijas kā tādas". "Ir 100 deputāti, katram ir kāda sabiedrības daļa uzticējusies un devusi mandātu šajā procesā piedalīties," skaidroja Brigmanis, uzsverot, ka visi mandāti ir vienādi.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka koalīcijai izdosies vienoties ar kopīgu kandidātu, taču to apgalvot nevar.

Vērtējot koalīcijas stabilitāti, Brigmanis minēja - ar lielo ticību varot teikt, ka valdība nesabruks, pat tad, ja par Valsts prezidentu neizdosies vienoties. "Politiskie spēki, kas veido valdību, pēc programmu uzstādījumiem ir ļoti tuvi, cits citu pazīst, saprot situāciju, kādā mēs esam, un es domāju, ka tas neradīs absolūti nekādu plaisu," viņš teica.

ZZS savu Valsts prezidenta amata kandidātu plāno paziņot 11.maijā. Saskaņā ar Brigmaņa teikto, pastāv liela varbūtība, ka tas būs kāds no jau minētajiem kandidātiem - Valsts prezidenta amatam minēti gan aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un labklājības ministrs Uldis Augulis, kā arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze. Tāpat amatam minēts Jelgavas mērs Andris Rāviņš un Liepājas mērs Uldis Sesks.

Jau vēstīts, ka pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beidzas jūlija pirmajā pusē, bet nākamā prezidenta vēlēšanas notiks jūnija sākumā.

Valdību veidojošās koalīcijas partijas iepriekš vienojās strādāt kopā, lai censtos vienoties par kopīgu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!