Foto: DELFI
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pozīcija par 50 miljonu latu konsolidāciju nevar atstāt būtiskas sekas uz sadarbību koalīcijā, lai gan ZZS negrasās atkāpties no sava viedokļa, ka taupību nevar īstenot uz sociālā budžeta rēķina, uzskata ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Visi taču saprot, ka neko īpaši jaunu uzkonstruēt nevar – nu, pamainīt ZZS ar "Saskaņas centru"? Kas mainīsies attiecībā uz izskatāmo problēmu? Nekāda jauna koalīcija un jauna valdība problēmas būtību neatrisinās efektīvāk par esošo. Jo "Vienotība" un ZZS ir ideoloģiski tuvi spēki, un esmu pārliecināts, ka mēs tiksim pāri šai problēmai," intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norāda Brigmanis.

Vienlaikus Brigmanis uzsver, ka "ir taču brīdis, kad ir robeža, kuru nevar pārkāpt". "Solījumi, no kuriem nevar atkāpties. Ir brīdis, kad nevar tikai peldēt pa straumi, kā ir vieglāk," sacīja ZZS līderis norādot, ka "par sociālo sfēru pirms vēlēšanām taču visi teica kā vienā mutē – lai nu kas arī notiktu, bet sociālajai sfērai mēs neņemsim neko nost". "Es domāju, ka šie solījumi bija būtiski un noteica ļoti daudzu cilvēku balsojumu," pauž Brigmanis, norādot: "Ja mēs ko reformējam sociālajā sfērā, iznāk tā – laiks pagājis, atkal atgriežamies pie vecās prakses un saprotam, ka vienkāršākais, kam atņemt naudu, ir sociālais budžets. Tā vienkārši – ņemt un piekrāpt cilvēkus. Paņemt un uzmest."

Tāpēc "šoreiz ZZS piekāpties negrasās". "Mūsu frakcijā ir 2/3 jaunu deputātu, viņi nav tādā rutīnā iegrimuši, ka viņiem jau būtu vienalga, viņi ir lielā mērā ideālisti, kuri vēlas strādāt un negrib iet vieglāko bezpretestības ceļu," pauž politiķis.

Viņš arī norāda, ka "tādus pašus solījumus vēlēšanās kā ZZS ir devusi arī "Vienotība"". "Es nedomāju, ka "Vienotībai" pašai ir ļoti vienkārši pieņemt lēmumu par pabalstu samazināšanu. Nedomāju, ka viņi vienkārši pacels rokas un par to nobalsos. Man šķiet, ka ļoti simptomātiski ir – par konsolidāciju uz sociālā budžeta rēķina lielākais runātājs ir finanšu ministrs Andris Vilks. [Premjers] Valdis Dombrovskis par šo tematu īpaši nav izteicies – jā, bija slims ar gripu, bet vēl pirms tam – tad viņš teica, ka Starptautiskais Valūtas fonds nav īpaši uzticams sarunu partneris!" norāda Brigmanis.

Politiķis norāda, ka "problēmas sāls ir tajā, ka šeit nevar rīkoties kā grāmatvedis". "Bet Vilks ir kā grāmatvedis. Tas dažreiz nav slikti, bet šoreiz tā nevar. Un vēl nez kāpēc mums mēģina pierādīt, ka 5,4% budžeta deficīts ir tas pats, kas 6% budžeta deficīts," norāda ZZS frakcijas vadītājs.

"Valūtas fondam visvienkāršākais ir grāmatvežu valodā pateikt, ka Latvijā ir šitāds skaits pensionāru, kas saņem attiecīgu summu pensijās, un, nogriežot katram piecus desmit latus, mēs atkal iegūstam vairākus miljonus lielu ciparu. Šis pasākums no grāmatvedības viedokļa izskatās ilgtspējīgs un stabils. Bet mēs piedāvājam – ja jau "ēnu ekonomikā" apgrozās teju miljards latu, tad kāpēc gan ar "ēnu ekonomikas" apkarošanas pasākumiem mēs nevarētu iegūt tādu pašu summu? Uz "ēnu ekonomikas" fona 50 miljoni izskatās pat smieklīgi," skaidro Brigmanis.

Politiķis arī norāda, ka "ar SVF prasībām ir tā – piedāvā viņiem kaut ko vienu – viņi atmet atpakaļ, jo tas neder". "Piedāvā citu pasākumu – atkal neder. Tad atliek vien sociālā sfēra – tas pēkšņi der. Šajā jomā Finanšu ministrijas spēja SVF pierādīt konsolidācijas lietderību kļūst ļoti liela. Bet ZZS tas neapmierina," pauž deputāts.

Brigmanis neuzskata, ka ZZS būtu nonākusi grūtībās, uzņemoties "smagās" atbildības jomas – veselības, labklājības un izglītības nozari. "Mēs esam ļoti precīzi apzinājuši savu elektorātu – tie ir vidusmēra cilvēki, arī ar zemiem ienākumiem gan Rīgā, bet arī ļoti daudz reģionos. Viņiem ir būtiska mūsu atbildība tieši sfērās, kas skar sociālo, veselības aprūpes jomu," stāsta politiķis. "Ministru amati sociālajā, izglītības, veselības aprūpes sfērā ir svira un priekšrocība ietekmēt procesus šajās jomās," uzskata Brigmanis, norādot: "Ja ZZS nebūtu ministru amati šajās sfērās, mēs koalīcijā varētu nonākt dziļā konflikta situācijā, jo mums vienkārši nāktos jau Saeimā balsot par citu partiju ministru apstiprinātiem lēmumiem. Šobrīd priekšrocība ir tāda, ka mēs nevirzām uz priekšu valdībā un Saeimā tās iniciatīvas, kuras redzam kā sabiedrības vairākumam nepieņemamas".

Viņaprāt, koalīcija tikai ar "Vienotību" "ir pareizs lēmums, tikai jāatrod pareizs sarunu veids un sviras". Tomēr "diskutēt varētu, protams, par sfēru sadali".

Jau ziņots, ka valsts budžeta konsolidācijas darba grupa piektdien nepulcējās, un Finanšu ministrija (FM) pati šobrīd strādā pie papildu priekšlikumiem, kā panākt starptautisko aizdevēju prasīto papildu 50 miljonu latu konsolidāciju šī gada budžetā, jo ar darba grupas "virzienu plānu" to sasniegt nevarēs.

Budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanai vēl par 50 miljoniem latu koalīcijas darba grupa piedāvā mazināt finansējumu valsts pārvaldei, labāk pārraudzīt valsts uzņēmumus, īstenot reformas augstākajā izglītībā un sociālajā jomā, aktīvi cīnīties ar "ēnu ekonomiku", pabeigt "e-veselības" projektu un stingrāk uzraudzīt Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojumu.

Tomēr ZZS pārstāvji darba grupas projektu neparakstīja un tās piedāvātos risinājumus partija kritizē. ZZS līderis Augusts Brigmanis pirmdien darba grupas ieteikumus papildus 50 miljonu latu konsolidācijai šā gada budžetā nosauca par "nožēlojamiem", taču ZZS savu taupības variantu nepiedāvāšot, jo tā nav partijas atbildība – priekšlikumi esot jāgatavo Finanšu ministrijai kā "maka turētājai".

Starptautiskie aizdevēji neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!