Foto: LETA

Partija "Progresīvie" trešdien, 5. oktobrī, tikšanās laikā ar "Jaunās vienotības" (JV) pārstāvjiem skaidroja 14. Saeimā jaunievēlētās partijas uzstādījumus, vienlaikus kopīga darba labad mudināja visus iespējamos nākamās koalīcijas partnerus atmest ideoloģiskās domstarpības.

Preses konferencē pēc tikšanās ar JV pārstāvjiem, "Progresīvo" līderis Kaspars Briškens stāstīja, ka politisko spēku sarunās "Progresīvie" kliedēja mītus par partijas uzstādījumiem, "aci pret aci" paužot skaidru atbalstu izglītībai valsts valodā, valsts aizsardzības dienesta izveidei utt.

Viņš uzsvēra, ka kopš pašvaldību vēlēšanām "Progresīvajiem" daudzi jautājumi ir zaudējuši aktualitāti. "Sagraujot mītus, mēs varam, ātrāk nonākt līdz sarunai par Latvijas nākotnei svarīgiem jautājumiem," pauda politiķis.

Briškens atzina, ka "Progresīvajiem" ir ideoloģiskas domstarpības ar potenciālo koalīcijas partneri Nacionālo apvienību (NA). "Mēs esam būtiski atšķirīgi daudzos jautājumos, bet valsts ir situācijā, kad atsevišķi elementi ir svarīgāki par partiju ideoloģiskajām domstarpībām," uzsvēra "Progresīvo" līderis.

Viņš gan piebilda, ka partija neatkāpsies no svarīgiem tās vērtību jautājumiem, tomēr, ja politiskie spēki varēs vienoties tādos jautājumos kā valsts drošība, enerģētika, mazāks energoresursu izmaksu sloga mazināšana mājsaimniecībām utt., tad, Briškena vērtējumā, šie jautājumi ir svarīgāki par ideoloģiskām domstarpībām.

Tāpat viņš uzsvēra, ka "Progresīvie" būs uzticams partneris, kas nesašķelsies. "Darbā Rīgas domē pierādījām, ka esam homogēns un saliedēts politiskais spēks. Tā ir mūsu priekšrocība, ka esam prognozējams un saliedēts spēks, kas ir vienots virzībā uz Eiropeiskām un transatlantiskām vērtībām," pauda Briškens.

"Progresīvo" pārstāvis Andris Šuvajevs piebilda, ka potenciālajiem koalīcijas partneriem ir ideoloģiskas atšķirības, tomēr ir arī virkne jautājumu, kur neesot domstarpību, piemēram, nevirzīt ministru amatos cilvēkus, kas vēlēšanās tikuši bieži svītroti vai nav kandidējuši vēlēšanās.

Tāpat Šuvajevs norādīja "slikto pieredzi" ar esošo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP) jautājumā par azartspēļu organizēšanu, kā arī "Progresīvajiem" nav pieņemams regulējums, kas paredz mežu izciršanu.

Viņš arī uzsvēra, ka "Progresīvie" respektēs sabiedrisko mediju. "Mums nav pieņemami nekādi uzbrukumi sabiedriskajiem medijiem un no koalīcijas partneriem sagaidīsim līdzīgus uzvedības standartus," teica Šuvajevs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 14. Saeimā ievēlēti septiņi politiskie spēki - "Jaunā Vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Apvienotais saraksts (AS), Nacionālā apvienība (NA), "Stabilitātei!", Latvija pirmajā vietā (LPV) un "Progresīvie".

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien tikās ar 14. Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, pārrunājot prioritātes un norādot tiem, ka nākamajai valdībai ir jābūt reformu valdībai. Tāpat esot nepieciešama tāda valdība, kas spēj paātrināt Latvijas attīstību, proti, nepieciešamas strukturētas reformas.

Levits pauda, ka premjera amata kandidātu nenosauks ātrāk par 1. novembri.

Jau vēstīts, ka pēc tikšanās ar 14. Saeimā ievēlēto politisko spēku – Apvienotā saraksta (AS), Nacionālās apvienības (NA) un partijas "Progresīvie" - pārstāvjiem "Jaunās vienotības" virzītais Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) neredz nepārvaramus šķēršļus izveidot nākamo koalīciju četru koalīcijas partneru sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!