Foto: F64

Pēdējā laikā arvien retāk tiek konstatēti gadījumi, kad ārvalstu tūristi Rīgā mēģina ālēties pie slaveniem objektiem, savukārt no Lielbritānijas atbraukušo viesu vēlme nokārtoties vai atkailināties pie Brīvības pieminekļa ir izskausta pavisam.

Kā pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas Tūrisma policijas nodaļas priekšnieks Andrejs Aronovs, pēdējo divu gadu laikā neviens britu tūrists nav pieķerts čurājam vai rādām dibenu pie Brīvības pieminekļa. Likumsargi pagaidām arī nedomā, ka šo "atrakciju" britu tūristi centīsies aizstāt ar kādu citu rīdziniekiem tikpat nepieņemamu nodarbi.

"Mēs it kā cieši sadarbojamies ar Lielbritānijas kolēģiem un vēstniecību. Pagaidām nav ne bažu, ne draudu, ka kaut kas līdzīgs varētu atkārtoties. Vecpuišu ballītes arī ir pierimušas, un pēdējā laikā tās vairs nav tik skaļas un rezonējošas," atzina Tūrisma policijas priekšnieks. Viņš norādīja, ka tas lielā mērā ir arī britu plašsaziņas līdzekļu nopelns.

Raidorganizācija BBC savai auditorijai pirms pāris gadiem demonstrēja vairākus sižetus par britu tūristu gaitām Rīgā, un viens no tiem bija saistīts tieši ar nedienām ap Brīvības pieminekli. Šajā sižetā tika iekļauta intervija ar Aronovu, kurš, mēģinot apskaidrot britiem Rīgā esošā Brīvības pieminekļa simbolisko vērtību, salīdzināja to ar Nelsona kolonnu Londonā. "Pēc tās reizes mums nav bijuši nepatīkami starpgadījumi pie Brīvības pieminekļa," sacīja Aronovs.

Arī Lielbritānijas vēstniecībā atzina, ka situācija uzlabojusies, pateicoties nopietnam darbam.

2007. un 2008.gadā arvien lielāku rezonansi Latvijas medijos ieguva ziņas par dažādu ārvalstu, tostarp Lielbritānijas, tūristu uzvedību Latvijā. Vienlaikus vēstniecība sāka saņemt arī pieaugošu skaitu sūdzību no Lielbritānijas pilsoņiem par savas vizītes laikā Latvijā piedzīvotajiem starpgadījumiem. Rezultātā vēstniecība sadarbībā ar Rīgas domi sāka atbildīga tūrisma kampaņu, pastāstīja Lielbritānijas vēstniecības Latvijā pārstāve Marta Jaksona.

"Kampaņas laikā viesnīcās, bāros un tūrisma informācijas birojos tika izplatīti materiāli, aicinot tūristus uzvesties atbildīgi, nepārkāpt likumus un cienīt apkārtējos. [..] Latviju apmeklēja arī Dienvidvelsas policijas pārstāvji un dalījās pieredzē ar Rīgas kolēģiem par to, kā līdzīgas problēmas risina Velsas galvaspilsētā Kārdifā," norādīja Jaksona.

Uz jautājumu, vai Lielbritānija joprojām gatavo kādus ieteikumus saviem valstspiederīgajiem, kuri nolēmuši brīvdienas pavadīt Rīgā, vēstniecības pārstāve atbildēja apstiprinoši - Lielbritānijas Ārlietu ministrija ieteikumus ceļotājiem apkopo speciālā valdības mājaslapas "www.gov.uk" sadaļā, turklāt aktuālā informācija pieejama arī mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotājiem, kuri seko profilam "@fcotravel".

"Kopš veicam atbildīga tūrisma kampaņu, sūdzību skaits ir būtiski sarucis. Jāpateicas arī ļoti sekmīgai sadarbībai ar Tūrisma policiju," rezumēja Jaksona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!