Foto: PantherMedia/Scanpix
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" atklātā konkursā par 307 590 eiro iepirks ap 1,38 miljonus stikla zušus, kurus šogad izlaidīs Latvijas ūdenstilpēs, portālu "Delfi" informēja institūta "BIOR" direktors Aivars Bērziņš.

Institūta iepirkuma komisija nolēmusi piešķirt līguma slēgšanas tiesības Lielbritānijas uzņēmumam "UK Glass eels", kura piedāvātā cena atbilst 2013. gada zvejas sezonas vidējai cenai.  Viena stikla zuša cena būs 0,2219 eiro un kopējā iepirkuma un piegādes cena uz Latviju - 307 590 eiro. Savukārt stikla zušu izlaišanas tiesības Latvijas ūdenstilpēs komisija piešķir Latvijas uzņēmumam IK "Saiva 1", kura piedāvātā cena 6600 eiro ir nedaudz zemāka par tirgus izpētē konstatēto.

Iepirkuma procedūra tika uzsākta jau 2013. gada novembra beigās.  Iepirkuma rezultātā plānots iegādāties un izlaist Pierīgas un Kurzemes ūdenstilpēs 1  386  200 stikla zušu.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu iepirkuma procedūru, "BIOR" 2013. gada vasarā izpētījis zušu tirgu Lielbritānijā un Francijā, apzinot 2013. gada vidējās cenas. 

Esot jāņem vērā fakts, ka jau vairākus gadus stikla zušu tirgū pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, starptautiskajiem uzņēmumiem ir daudzgadu pasūtījumi un saistības, kā rezultātā potenciālo pretendentu atsaucība institūta organizētajā tirgus izpētē un iepirkumā bija neliela. 

"Delfi"  jau ziņoja, ka šis iepirkums iepriekš ar skandālu izgāzās. 2012.gadā dažādu birokrātisku iemeslu dēļ tika par vēlu rīkots iepirkums, lai stikla zušus vispār iegādātos un varētu ielaist upju baseinos, tāpēc pērn šī procedūra vispār tika izlaista.

Pērn gan šī vēlā iepirkuma dēļ no amata atkāpās "Bior" toreizējais vadītājs Raffeals Joffe, kurš tika vainots, ka iepirkums izgāzies tieši dēļ "Bior" sagatavotā pārlieku sadārdzinātā iepirkuma, kas bija piecas reizes dārgāks par to, kādu realizē kaimiņi Igaunijā un Lietuvā.

Eiropas Parlaments ir pamatīgi satraucies par zušu populāciju Eiropā. Pēdējo 30 gadu laikā Eiropas zušu krājumi esot samazinājušies pat par 95%, tāpēc EP mudina Eiropas Komisiju (EK) izveidot jaunus noteikumus zušu populācijas aizsargāšanai. Deputāti mudina EK iesniegt jauno noteikumu projektu līdz 2014. gada martam, paredzot arī sankcijas dalībvalstīm, kas nespēj savlaicīgi nodrošināt krājumu novērtēšanai vajadzīgos datus.

"Zutis ir nopietni apdraudēts, un dalībvalstis dara pārāk maz, lai to glābtu. Tāpēc EP aicina EK iesniegt jaunu tiesību aktu ar mērķi atjaunot Eiropas zušu krājumus. Jaunajam tiesību aktam ir jānovērš pašreizējo noteikumu nepilnības, kas pieļauj pārmērīgu nozveju un neilgtspējīgu zušu tirdzniecību", norādījusi EP deputāte Izabella Lovina no Zviedrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!