Foto: PantherMedia/Scanpix
Brīvdienās Latvijas Infektoloģijas centrā vienam cilvēkam noņemta viņam piesūkusies ērce, savukārt vēl trīs ērces cilvēki noņēmuši paši un vēlējušies pārbaudīt, vai tās nav inficētas ar encefalītu.

Līdz šim Infektoloģijas centra laboratorijā ir pārbaudītas četras ērces, un neviena no tām nebija inficēta ar encefalītu.

Kā ziņots, šogad pirmais gadījums, kad cilvēkam piesūkusies ērce reģistrēts 23.martā. Ērce, kas nebija inficēta ar ērču encefalītu, cilvēkam piesūkusies Pierīgā, Ulbrokā.

Arī monitoringa izbraukums Jūrmalas mežos, kas veikts pagājušajā nedēļā, liecina, ka ērču aktivitāte ir sākusies. Lai gan ērču aktivitāte vēl esot zema salīdzinājumā ar to, kāda tā mēdz būt maijā un jūnijā, vidēji uz vienu kilometru varot sastapt ap 15 aktīvām Ixodes ērcēm. Iedzīvotājiem, strādājot mežā vai dodoties pastaigās pa mežiem un pļavām, jau jābūt uzmanīgiem.

Ērces visvairāk atrodamas aizaugušos mežos un nekoptās pļavās. Epidemiologi norāda, ka, lai gan ērču skaits vēl nav liels, tās ir aktīvas un spējīgas piesūkties.

Arī pret ērču encefalītu slimību vakcinētiem cilvēkiem, atrodoties dabā, jāievēro nepieciešamie ģērbšanās pasākumi, jo iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām nav radīta vakcīna.

Atbilstoši pielāgots apģērbs, uzturoties ērču teritorijā, pasargās ne tikai no ērču encefalīta, bet arī no Laima slimības un citām infekcijas slimībām, ko pārnēsā ērces.

Uzturoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Ērces nekrīt no kokiem un krūmiem.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc pastaigas uzmanīgi jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces, kā arī jāpārbauda mati.

Kā papildu drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem apģērba.

Ērces mājās var ienest ar mežā noplūktiem zariem un puķēm, kā arī ērces var atnest mājdzīvnieki.

Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir ilgāk piesūkusies. Ērce jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs. Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies. Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci. Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu šogad notiks Latvijas novados, kur, pēc epidemioloģiskās uzraudzības datiem, saslimstība ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā bijusi visaugstākā.

Jau ziņots, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, atbilstoši valdības lēmumam, ir pārņēmusi ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas, un slimnīcas sastāvā no aprīļa darbu sācis stacionārs "Latvijas Infektoloģijas centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!