Foto: Landesvēra ložmetējnieku komanda pie Cēsīm, 1919. gads/Arhīva foto
1918. gada 18. novembris bija tikai sākums Latvijas ceļam uz neatkarību. Pēc tam sekoja gandrīz divus gadus ilgas Brīvības cīņas. Nereti tiek aizmirsts, ka milzīga loma Latvijas Brīvības cīņās bija vācbaltiešu un vācu armijas vienībām, kas 1919. gada sākumā bija vienīgie kaujas spējīgie spēki cīņā ar boļševikiem.

Uz sarunu par vāciešu lomu Latvijas brīvības izcīnīšanā portāls "Delfi" aicināja vācu studentu un vēstures entuziastu Danielu, kurš jau kopš 2016. gada dzīvo un studē Latvijā. Viņš pēdējos gadus ir pamatīgi pētījis Latvijas Brīvības cīņu vēsturi, piedalījies vairākos militārās vēstures rekonstrukcijas pasākumos, kā arī topošajā filmā "Dvēseļu putenis" filmējies vācu virsnieka lomā. Tā kā Daniels nevēlas lieku uzmanību, rakstā neminam viņa uzvārdu.

Īsts vācietis kauju rekonstrukcijā

Daniels nāk no Vācijas federālās zemes Bavārijas, iepriekš viņš ir studējis Luksemburgā, bet tad saņēmis piedāvājumu turpināt mācības un praksi Latvijā. "Man ļoti patīk Latvija. Pirms tam es dzīvoju Luksemburgā, tā ir ļoti dārga valsts. Šeit izdevumi man kā studentam ir krietni mazāki. Latvija ir lieliska, jo šeit ļoti ciena kultūras vērtības un tradīcijas. Pirms tam biju pievērsies valodniecībai un zināju, ka latviešu valoda ir unikāla un ļoti sena. Tas viss man lika izdarīt savu izvēli par labu Latvijai," stāsta Daniels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!