Augstākā tiesa trešdien uzlika par pienākumu politiskajai organizācijai "Brīvības partija" (BP) ar Latvijas Televīzijas (LTV) starpniecību atvainoties grupas "Los Amigos" melnādainajiem mūziķiem Pīteram Mensaham un Činedu Kristoferam Edžugo par viņu goda un cieņas aizkārumu partijas reklāmas kampaņas ietvaros.
Pērn abi mūziķi vērsās tiesā, uzskatot, ka BP izplatījusi aizvainojošus reklāmas klipus, kuros atainoti melnādaini cilvēki un titri par bēgļiem no Āzijas valstīm. BP arī ar pasta starpniecību visā Latvijā izplatīja reklāmas materiālu, kurā pie Brīvības pieminekļa Latvijas armijas uniformā godasardzē stāv melnādains vīrietis. Uz reklāmas materiāla bija uzdrukāts: "Šodien - Latvijas sargs, rīt - varbūt tavs znots?"

Augstākā tiesa šodien nolēma, ka atvainošanās jāpārraida pirms ziņu raidījuma "Panorāma" laika posmā līdz 2003.gada 1.jūnijam. Tāpat tiesa par labu katram no mūziķiem piedzina 3000 latu.

LTV pārstāvis Imants Smirnovs šodien tiesas sēdē prasību atzina, norādot, ka BP reklāma ir atzīstama par aizskarošu un LTV ir gatava pārraidīt atvainošanos.

Pārējā daļā, kurā mūziķi lūdza uzlikt par pienākumu BP ar Latvijas pasta starpniecību izplatīt atvainošanos par aizskarošas reklāmas publicēšanu, AT prasību noraidīja.

Par pieņemto AT spriedumu 30 dienu laikā var iesniegt kasācijas sūdzības Augstākās tiesas Senātā.

Kā jau ziņots, arī Rīgas apgabaltiesa pērn 2.decembrī atzina par godu un cieņu aizskarošu reklāmu, kurā filmējušies abi mūziķi, un noteica, ka partijai par saviem līdzekļiem Latvijas Televīzijā pirms ziņu raidījuma "Panorāma" vienu reizi jāpārraida paziņojums, kurā organizācija atvainojas par to, ka iepriekš izplatītā reklāma nav ētiska, neveicina toleranci sabiedrībā un balansē uz rasu naida veicināšanas robežas.

Tiesa nosprieda, ka partijai jāatvainojas abiem mūziķiem par viņu goda un cieņas aizskārumu. Tāds pats paziņojums 180 000 eksemplāros jāizplata ar Latvijas pasta starpniecību.

No BP par labu katram no mūziķiem tika piedzīta 3000 latu kompensācija un 150 lati tiesas izdevumu atlīdzināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!