Foto: Publicitātes foto
Brīvības pieminekļa izgaismošanas balstus ražos metāla apstrādes ražošanas uzņēmums Baltijā "Tecnopali North Europe", portālu "Delfi" informēja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda pārstāve Ilze Ošāne.

Uzņēmums ir apņēmies bez atlīdzības sniegt atbalstu nepieciešamo 12 apgaismes balstu ražošanai, atbilstoši arhitektoniskajai koncepcijai un izgaismošanas projektam, norādīja Ošāne.

Par to, apmeklējot uzņēmumu Ķekavas novadā un iepazīstoties ar jaunākajām ražošanas tehnoloģijām, šā gada 23. jūlijā tika noslēgta vienošanās.

"Uzņēmuma iniciatīva iesaistīties Brīvības pieminekļa izgaismošanas realizēšanā apliecina rūpes par tautas brīvības simbola nākotni. Šis ir nozīmīgs atbalsts fonda darbībai. Augsts profesionālais līmenis un spēja sekmīgi strādāt Ziemeļu un Rietumu Eiropas tirgū rada pārliecību par uzņēmuma pieredzi un spējām," pēc vienošanās parakstīšanas atzīmēja fonda dibināšanas iniciators, bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Tecnopali North Europe" kopš 2008. gada ražo industriālās apgaismes balstus un mastus, kā arī ceļu un pārvadu drošības konstrukcijas. Uzņēmuma ražotos produktus var redzēt ne tikai gandrīz katrā Latvijas pilsētā, bet arī lielākajā daļā Ziemeļeiropas un vairākās Rietumeiropas pilsētās. "Iepazīstoties ar Brīvības pieminekļa izgaismošanas projektu, sapratām, ka vēlamies būt daļa no šī projekta, ieguldot kvalitatīvu un Latvijā ražotu apgaismes balstu dāvinājumu. Atbalstīt Latvijas valsts Brīvības simbola izgaismošanu, ar mūsu ražotiem apgaismes balstiem, ir gods, kas rada sajūtu, ka esam daļa no šāda patriotiska projekta", atzīst "Tecnopali North Europe" izpilddirektors Artūrs Šmits.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas mērķis ir nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu, izmantojot jaunākās gaismu tehnoloģijas. Paredzēti konkrēti darbu posmi: projekta izstrāde, projektēšana un apgaismojuma uzstādīšana.

Projekta mērķis ir, lai visos gadalaikos būtu redzams piemineklis un izgaismota brīvības aleja.

Līdz augusta beigām Latvijas Nacionālajā bibliotēkā publiskajai apspriešanai izstādīta Brīvības pieminekļa izgaismošanas arhitektoniskā koncepcija, kas ir skatāma arī elektroniski. Vēlāk tā būs pieejama vairākās bibliotēkās Latvijā.

Lai izgaismotu Brīvības pieminekli, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds 2019. gadā uzsāka labdarības kustību "Gaisma mūsu brīvībai!". Gada laikā, pateicoties ziedotājiem un sabiedrības atbalstam, sagatavota arhitektoniskā koncepcija un būvprojekts minimālā apjomā Latvijas arhitekta Austra Mailīša un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna vadībā, respektējot šī ansambļa vēsturisko, oriģinālo ieceri.

Brīvības ielas bulvāris ar Brīvības pieminekli sākumā ir unikāla pilsētbūvnieciskā ansambļa "Bulvāru loks" sastāvdaļa, kas veidots 19. gs. vidū. Bulvāru loks – tā arhitektoniskie un ainaviskie elementi ir aizsargājamas vērtības. Saeima ar likumu nostiprinājusi Brīvības pieminekļa piederību Latvijas valstij.

Noslēgts trīspusējs sadarbības līgums starp Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu, Rīgas pieminekļu aģentūru un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, lai, apvienojot kompetences, organizētu Brīvības pieminekļa izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanu vēsturiskajā Brīvības ielas bulvārī.

Pateicoties jau saņemtajiem ziedojumiem, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda veicis digitālu foto metrisku pieminekļa uzmērīšanu, kas deva iespēju izveidot 3D modeli, kas nepieciešams izgaismošanas projektam. Tieši šis paveiktais pirmais darbs aizsāka sadarbību starp Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu un Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas pieminekļu aģentūra", un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, par ko noslēgts arī trīspusējs līgums.

Līdztekus Brīvības pieminekļa izgaismošanai fonds aktīvi rīkojās, un Saeimā pieņemts likums par Brīvības pieminekli un Brāļu kapiem, nostiprinot to juridisko statusu.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam, tādēļ 2018. gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā nodibinājusi Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!