Brīvības pieminekļa restaurācijas gaitā atzīts, ka pieminekļa zvaigznes bojājusi ne tikai korozija, bet arī putni un tāpēc nepieciešams tās aizsargāt. Izteikti vairāki priekšlikumi, tostarp arī putnu aizbaidīšana no zvaigznēm ar elektrību un ultraskaņu.
Par to BNS informēja Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu pārvaldes speciāliste Arnika Jansone. Pārvalde tomēr lielāko daļu šo priekšlikumu atzinusi par neīstenojamiem neētiskuma, dārdzības vai tehniskās sarežģītības dēļ.

Izpētot zvaigznes, atklāts, ka tās bojājusi ne tikai korozija, bet arī putni. Putni, uz pieminekļa zvaigznēm sēžot, ar nagiem rada uz to virsmas rieviņas apzeltījuma materiālā, kā arī nodeldē zvaigžņu šķautnes.

Pārvalde saņēmusi vairākas idejas zvaigžņu aizsardzībai no putniem, piemēram, elektriskās strāvas pievadīšanu Brīvības pieminekļa zvaigznēm vai arī putniem nepatīkamu zemas frekvences skaņu atskaņošanu, lai viņus atbaidītu.

Tāpat uz vietām, kur mēdz nosēsties putni, varētu izvietot naglas un adatas vai arī sīku stiepļu smalku tīklu. Vēl izteikts priekšlikums zvaigžņu tuvumā atskaņot putnus brīdinošus signālus, kad lidoņi tām tuvojas.

Pārvalde šos priekšlikumus ieguvusi, aptaujājot vairākas institūcijas, kas pēta putnus un viņu paradumus. Pārvalde tomēr atzinusi, ka izteiktie priekšlikumi nebūtu īstenojami gan ētisku apsvērumu, gan arī dārdzības un tehniskās sarežģītības dēļ.

Arī Latvijas ornitoloģijas biedrības pārstāvis Edmunds Račinskis, kam pārvalde lūgusi atzinumu par šiem priekšlikumiem un lūgusi izteikt savus priekšlikumus zvaigžņu aizsardzībai pret putniem, atzinis, ka tie nebūtu īstenojami.

Račinskis sarunā ar BNS norādīja, ka putni uz Brīvības pieminekļa sēdējuši vienmēr un vienīgais, ko varētu darīt, ir meklēt tehnisku risinājumu, lai pieminekļa zvaigžņu šķautnes pārklātu ar izturīgāku materiālu.

Jansone pastāstīja, ka optimālākais variants zvaigžņu aizsardzībai no putniem varētu būt regulāra to pārklājuma atjaunošana. Tā nebūtu pārāk dārga, jo nebūtu nepieciešamas sastatnes pie pieminekļa un pietiktu ar vienkāršu pacēlāju. Turklāt šos darbus varētu veikt paredzētās pieminekļa apkopes regulārās programmas ietvaros.

Jansone arī norādīja, ka Brīvības piemineklis ir specifiska būve un tāpēc ir ierobežots pasākumu klāsts, ko varētu izmantot tā aizsardzībai no putniem. Piemēram, neesot skaidrs, kā ultraskaņa varētu ietekmēt pieminekli. Savukārt adatu izvietošana uz tā varētu nebūt lietderīga, kā to pierādījusi prakse Rīgas Centrālajā stacijā, un arī savainot putnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!