Septiņdesmit brīvprātīgie visā Latvijas teritorijā turpmāk uzraudzīs putniem nozīmīgās ligzdošanas vai pulcēšanās vietas, portālu "Delfi" informēja Ornitoloģijas biedrībā (LOB).

Brīvprātīgo uzraugu tīkls izveidots divus gadus ilgajā LOB projektā "Sabiedrības iesaistīšana putniem nozīmīgo vietu uzraudzībā", kas noslēdzās šā gada oktobrī.

Kā norāda LOB, lielākā daļa no Latvijas putniem nozīmīgajām vietām ir iekļautas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, diemžēl praksē daudzās no tām notiek nelikumības, piemēram, nelegāla būvniecība, mežu ciršana, meliorācijas darbi, kas degradē putnu dzīves vidi. Ne vienmēr valsts vides inspektoru skaits ir pietiekams, lai šos faktus savlaicīgi konstatētu un novērstu. Brīvprātīgo uzraugu galvenais mērķis turpmāk būs nodrošināt putniem nozīmīgo vietu aizsardzību un izpēti - regulāri apmeklēt teritoriju, fiksēt pamanītos pārkāpumus, kā arī veikt putnu uzskaites, reģistrējot ziņas ne tikai par retiem un aizsargājamiem putniem, bet arī par parastām putnu sugām.

"Laikā, kad krīzes ietekmē Latvijas dabas aizsardzības sistēma tiek vājināta un mūsu vērtīgie meži ir apdraudēti, ir ļoti svarīgi, ka mēs varam sadarboties ar brīvprātīgajiem, kas ir mazāk atkarīgi no valsts budžeta pārmaiņām un vēlas būt mūsu acis un ausis, lai pamanītu pārkāpumus dabā," uzsver LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Piecās uzraugu grupās - Saldū, Aucē, Ventspilī, Limbažos un Gulbenē - apvienojušies 26 interesenti, bet individuāli darbojas 44 uzraugi.

"Galvenā motivācija iesaistīties putniem nozīmīgo vietu uzraugu projektā ir iespēja sniegt ieguldījumu dzīvās dabas saglabāšanā un izpētē, kā arī praktiski pielietot līdz šim apgūtās zināšanas par putniem," atzīst Elīze Spridzāne, viena no brīvprātīgajiem uzraugiem, ikdienā ar vides aizsardzību un ornitoloģiju profesionāli nesaistīts cilvēks. "Dalību veicināja projekta atvērtība jebkuram interesentam, neprasot īpašas priekšzināšanas, turklāt tālākajā projekta gaitā vispusīgu priekšstatu par putniem nozīmīgo vietu uzraudzību sniedza padziļinātas apmācības."

Brīvprātīgie uzraugi projekta gaitā tika apmācīti vairāku semināru laikā, ir sastādīta arī uzraugu rokasgrāmata. Tajā sniegta putniem nozīmīgo vietu izpētes metodika, ievads putnu vērošanā un atpazīšanā, biotopu klasifikācija un noteikšana. Liels uzsvars likts uz likumdošanu un biotopu aizsardzību, lai uzraugi spētu dabā atpazīt pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!