Foto: Shutterstock

"Brīvvalsts TV" atbilst audiovizuāla pakalpojuma pēc pieprasījuma pazīmēm. Tas nozīmē, ka šīs vietnes īpašniekiem ir Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) jāsniedz pieteikums par reģistrēšanos kā šāda pakalpojuma sniedzējam. Tajā ir jānorāda arī vietnes patiesais labuma guvējs, portālam "Delfi" apstiprināja NEPLP pārstāve Ieva Prauliņa.

"Brīvvalsts TV" mīt interneta platformās, tai ir mājaslapa, arī ar tās radīto saturu dalās vairākas necaurspīdīgas organizācijas un kustības soctīklos. Šī komunikācijas produkta veidošanā apvienojušās vairākas organizācijas un personas, kas vairākkārt pieķertas izplatām maldinošu saturu un dezinformāciju sociālajos tīklos par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem, iepriekš izpētīja portāls "Delfi".

Kā rakstīts Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likumā, pakalpojums pēc pieprasījuma ir "elektroniskā plašsaziņas līdzekļa nodrošināts pakalpojums, uz kuru attiecināma elektroniskā plašsaziņas līdzekļa redakcionālā atbildība un kurš tiek sniegts pēc pakalpojuma saņēmēja pieprasījuma tā izraudzītajā laikā, pamatojoties uz elektroniskā plašsaziņas līdzekļa iepriekš piedāvāto raidījumu katalogu".

Atbilstoši Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likuma 22. pantam "Brīvvalsts TV" ir jāiesniedz padomei arī šāda informācija:

  • darbības pamatnosacījumi, kuros norāda kataloga nosaukumu, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbības mērķi, kataloga formātu, kā arī citas ziņas, kuras iesniedzējs uzskata par svarīgām
  • informācija par elektronisko sakaru tīklu, kādā pakalpojums tiks izplatīts (kabeļtelevīzija, satelīttelevīzija, internets);
  • informācija par patieso labuma guvēju.

Gadījumā, ja "Brīvvalsts TV" iesniegs padomei informāciju par maldu televīzijas patiesā labu guvēju, NEPLP atbilstoši Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likuma 22. pantam izvērtēs arī to, vai tas apdraud valsts drošību vai būtiski apdraud sabiedrisko kārtību vai drošību, liecina Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likuma 22. pants.

Pretējā gadījumā, proti, tad, ja "Brīvvalsts TV" šo pieteikumu neiesniegs, saskaņā ar likumu padome ir tiesīga piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 50 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai – no 1000 līdz 14 000 eiro.

Kā liecina publicētā informācija sociālajā medijā "Facebook", NEPLP arī viltus ziņu izplatītājam Andrim Ciekuram no biedrības "Gaismas tīmeklis" norādīja, ka vietnē "brīvībasplatforma.lv" sadaļā "brīvvalsts TV" izveidotais saturs atbilst pakalpojuma pēc pieprasījuma pazīmēm.

NEPLP nosūtījusi ziņu "brīvībasplatforma.lv" pārstāvim Ciekuram, kurā padome lūdza "brīvībasplatforma.lv" īpašniekus līdz šāgada 29. jūlijam padomei iesniegt nepieciešamo informāciju.

Viltus ziņu izplatītāju lapa "Gaismas tīmeklis" saņemto NEPLP lūgumu iesniegt pieteikumu dēvē par "mēģināšanu ierobežot lapu "brivibasplatforma.lv"".

"Delfi" pavasarī īpašā pētniecisko rakstu sērijā analizēta dažādu dezinformācijas izplatītāju finanšu avotus un darbības mērķus.

Par "Delfi" atklāto attiecībā uz "Brīvvalsts TV" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!