Vienīgā, kas Rīgas mēra amatā spēj aizstāt Nilu Ušakovu (S), ir Baiba Broka, žurnālistiem pirmdien teica Nacionālās apvienības (NA) valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Broka Ušakovu spēj aizstāt savas kompetences, spēju, pieredzes ziņā, partijas biedres priekšrocības uzskaitīja Dzintars.

Izkristalizējies tas, ka ir tikai dažas partijas, kam ir reāla iespēja vadīt Rīgas domē, pauda Dzintars, norādot, ka NA neeksperimentē ne ar programmu, ne kandidātiem. "Mums nav jābūt identitātes meklējumos. Skaidri zinām, kas esam mēs un ko pārstāvam," sacīja Dzintars.

Politiķis norādīja, ka partijas prioritātes ir "Latvijas labklājība un ģimene".

NA pirmdien informēja par savu kandidātu sarakstu un programmu Rīgas domes (RD) vēlēšanām. Partijas prioritātes Rīgā būs latviskās audzināšanas nodrošināšana, jauno ģimeņu atbalsts, korupcijas apkarošana RD, pilsētas infrastruktūras uzlabošana un atbalsts zinātnei.

"Rīga nav autonoms, neatkarīgs apgabals, bet gan galvaspilsēta," teica Dzintars. NA priekšsēdētājs sola Rīgu padarīt par "visu pasaules latviešu galvaspilsētu" līdz Latvijas simtgadei, tādēļ NA sauklis šajās vēlēšanās ir "Latvijas simtgadei latvisku Rīgu".

Dzintars arī norādīja, ka ir "negaidīti daudz jaunu partiju, kas rada diezgan lielu neskaidrību, sašķeltību, kas ir izdevīgi pašreizējai Rīgas vadībai". NA valdes priekšsēdētājs sacīja, ka vairs "nedrīkst eksperimentēt".

Savukārt Rīgas mēra amata kandidāte Broka, iepazīstinot ar partijas prioritātēm, klāstīja, ka viena no galvenajām ir padarīt Rīgu latvisku, ko ietver izglītības iestāžu mācību nodrošināšana latviešu valodā, kā arī Uzvaras parka atjaunošana.

"Rīga visu pasaules latviešu galvaspilsēta. Mēs nodrošināsim bērnudārzu pieejamību un pāreju uz izglītības iestāžu pāreju uz mācībām latviešu valodā, atjaunosim Valsts valodas dienestu Rīgas domē. Pašvaldības iestādēs un uzņēmumos cienīs un zinās latviešu valodu. Iestāsimies par taisnīgu vēstures atspoguļojumu Uzvaras laukuma teritorijā," teica Broka.

Lai to panāktu, pirmais solis, ko spers NA, būs plakātu izlikšana Rīgas ielās. "Tas būs pirmais solis, lai skaidrotu, kāda ir vēsturiskā nozīme šim Rīgas parkam," sacīja Broka.

"Parkam ir pavisam cita nozīme, un mums par to sabiedrība ir jāinformē," viņas teiktajam piebalsoja NA Rīgas nodaļas un RD frakcijas vadītājs Dainis Locis. "Mērķis ir atjaunot parku, kāds tas bija starpkaru periodā," sacīja Dzintars.

Vēl Broka sola atbalstīt amatiermākslas kolektīvus, Dziesmusvētku dalībniekus, sekmēt dažādu nacionālo kultūras biedrību, apkaimju un nevalstisko organizāciju darbu, atbalstot tās finansiāli. "Sadarbībā ar valdību un uzņēmējiem Rīgā taps jauna koncertzāle, izveidosim Rīgas Muzikālo teātri. Pļavnieku un Purvciema apkaimēm izveidosim jaunu mūzikas un mākslas skolu. Renovēsim kultūras iestāžu ēkas. Nodrošināsim kultūras pieminekļu aizsardzību," solīja Broka.

Broka arī sola palielināt bērna piedzimšanas pabalstu, kā arī ieviest vienreizēju pabalstu, bērniem uzsākot skolas gaitas, palielināt atbalstu Goda ģimenēm un grūtībās nonākušām ģimenēm.

Īpašu uzmanību NA pievērsīs sportam un veselīgam dzīvesveidam. "Sportam veltīsim diezgan daudz uzmanības, jo tikai esot fiziski aktīviem, varam panākt ka esam veselīga nācija," sacīja Broka. Viņa arī sola palielināt finansējumu bērnu un jauniešu sporta skolām, kā arī treneru atalgojumam. "Popularizēsim tautas sportu. Vide aicinās uz aktīvu, sportisku dzīvesveidu. Sadarbībā ar valdību un uzņēmējiem taps jauna vieglatlētikas manēža," klāstīja Broka.

"Ikviena saimnieciska lēmuma pamatā būs latviešu darba tikums. Rīgas dome rūpēsies kā rūpīgs, gādīgs saimnieks. Izskaudīsim korupciju Rīgā," piebilda Rīgas mēra amata kandidāte.

Partija arī sola ieviest labas korporatīvās pārvaldības principus Rīgas uzņēmumos, kā arī Rīgas Brīvostas ienākumus novirzīt Rīgas labiekārtošanai un vides aizsardzībai, samazināt nekustamā īpašuma nodokļa apmēru un palielināt atlaides. Sadarbībā ar valdību un Saeimu tiek solīts atrisināt piespiedu zemes nomas situāciju, atbalstot dzīvokļu īpašniekus.

Tikšot arī remontētas Rīgas ielas, ieviesta vienota sabiedriskā transporta biļete arī vilcienos, kā arī sniegts atbalsts Latvijas zinātnei un uzņēmējiem.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanas Latvijā šogad notiks 3. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!