Rīgas domes deputāte Baiba Broka (NA) nolēmusi uz laiku apturēt savu darbību Nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), piektdien preses konferencē par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu pavēstīja pati galvaspilsētas pašvaldības deputāte.

Broka skaidroja, ka šādu lēmumu – apturēt savu darbību NA uz izmeklēšanas laiku – pieņēmusi pati personīgi. Viņa turpinās darboties Rīgas domē kā deputāte.

Politiķe arī sacīja, ka preses konferences sasaukšana bijusi viņas pašas iniciatīva, lai medijiem un sabiedrībai, kā arī visai biatlona saimei, kas pārdzīvo, sniegtu savu redzējumu par notikušajām kriminālprocesuālajām darbībām 8. jūlijā.

Viņa stāstīja, ka aizturēšanas 48 stundas bijušas satraukuma pilnas, viņai bijis šoks un pārsteigums, kā arī bailes. "Esot aizturējuma vietā bez iespējas sniegt skaidrojumu par notikušo un lasot informāciju par dažādiem faktiem, ir grūti saglabāt skaidru galvu," sacīja Broka, piebilstot, ka viņas griba ir izskaidrot faktus, kas ir būtiski šajā situācijā, kā arī komentēt informāciju, kuru izlasījusi medijos.

Politiķe atzina, ka, atbilstoši kriminālprocesuālajām darbībām, viņai patlaban neesot pieejams mobilais telefons, tāpēc viņu nav iespējams sazvanīt. No Brokas teiktā izriet, ka KNAB lēmis viņas mobilo tālruni izņemt.

Broka arī norādīja, ka augstu novērtē KNAB profesionalitāti, jo izmeklētājiem bijusi cieņpilna attieksme, nav bijušas nekādas varas kāres izpausmes un kriminālprocesuālās darbības veiktas korekti. Arī izolatorā bijuši atbilstoši apstākļi un par to viņa nekādu pretenziju neesot. Vienīgais, kas raisījis pārdomas, ir tas, ka līdz ar viņas aizturēšanu mājās palicis viņas 13 gadus vecais bērns. Broka situāciju, kad nevienam nerūp, kas ar nepilngadīgo bērnu notiek, un nav iespējams ar viņu sazināties, vērtēja kā dīvainu.

Jau vēstīts, ka kriminālprocesā par vismaz 20 000 eiro kukuļa ņemšanu KNAB aizturējis trīs personas – Rīgas domes deputāti un LU rektora vietnieci juridiskajos jautājumos Baibu Broku un uzņēmējus Gunti Rāvi un Ivaru Milleru. KNABizmeklētajā kriminālprocesā iespējamais kukulis bijis noformēts kā ziedojums Brokas vadītajai Latvijas Biatlona federācijai.

Kriminālprocesā par iespējamu kukuļošanu saistībā ar Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību veicis vairāk nekā 15 kratīšanas. KNAB visas aizturētās personas atzina par aizdomās turētajām un, atbrīvojot no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Brokai papildus tika piemērots arī drošības līdzeklis: aizliegums ieņemt noteiktu amatu.

LU rektora pienākumu izpildītāja, prorektore Ina Druviete jau neilgi pēc publiski izskanējušās informācijas par Brokas aizturēšanu pieņēma lēmumu uz izmeklēšanas laiku Broku no rektora vietnieces amata atstādināt.

Savukārt pati Broka sociālajā vietnē "Facebook" bija ievietojusi paziņojumu, ka pagaidām uz laiku atteikusies ieņemt Rīgas domes Nacionālās apvienības frakcijas priekšsēdētāja vietnieces amatu.

Broka norādīja, ka informācija par aizturēšanu ir patiesa, taču uzsvēra, ka "tomēr ne gluži tādā interpretācijā kā tas tika un vēl joprojām tiek pasniegts". Viņa informēja, ka pirmdien viņas darbavietā augstskolā ieradies KNAB darbinieks un veicis ar viņu pārrunas "saistībā ar kādas personas iesniegumu". Atbildot uz jautājumiem, Broka esot sniegusi visu viņas rīcībā esošo informāciju, kas varētu palīdzēt izmeklēšanas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!