Foto: Publicitātes foto
Valsts policijā (VP) saistībā ar notikumiem priestera Andreja Mediņa vadītajā Bruknas "Kalna svētību kopienā" sāktas kopumā divas resoriskās pārbaudes – pirmā sākta 4. augustā, savukārt otrā – 21. augustā, portālu "Delfi" informēja policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Jau vēstīts, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi Bruknas kopienā bērnu tiesību pārkāpumus konstatēja 5. augustā, bet pēcāk, otrajā pārbaudē – 20. augustā, netika gūta pārliecība, ka pārkāpumi ir novērsti. Informācija par konstatētu tika nodota izvērtēšanai VP.

"Tiek vākta un apkopota informācija, lai saprastu, vai ir pazīmes, lai ierosinātu kriminālprocesu vai uzsāktu administratīvo lietvedību," skaidroja Kalniņa, papildinot, ka VBTAI iesniedzis policijai lietas materiālus. "Vispirms ir jāsavāc pietiekami daudz informācijas, materiāli, lai saprastu, kā tālāk virzīties," vēstīja policijas pārstāve.

Tāpat viņa skaidroja, ka resoriskās pārbaudes termiņš ir 30 dienas, bet nepieciešamības gadījumā policija var pieņemt lēmumu šo pārbaudi pagarināt. Šobrīd gan nav iespējams konkretizēt pārbaudes laika ilgumu.

Kā ziņots, VBTAI un Tiesībsarga birojs pārbaudē konstatēja, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu,iepriekš informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Sākotnējā pārbaude veikta, reaģējot uz privātpersonas sniegtu informāciju par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp fizisko un emocionālo vardarbību. Sākotnējās pārbaudes laikā kopienas vadītājs nevarēja precīzi nosaukt kopienā esošo bērnu skaitu, kā arī izvairījās sniegt informāciju par bērnu likumiskajiem pārstāvjiem un uzrādīt dokumentus, kas pamatotu, kādēļ bērni nodoti viņa aprūpē.

Tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi – darba diena ilgst 10-12 stundas, bet gadījumā, ja nepilngadīgais nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem ir pārtikas devu ierobežošana – bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama. Saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka, karstuma, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu. VBTAI vēstīja, ka saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm.

Pats Mediņš šonedēļ īpaši sasauktā preses konferencē atzina vien daļu VBTAI iepriekš konstatēto pārkāpumu viņa vadītajā kopienā.

Preses konferences video ierakstu iespējams noskatīties šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!