Foto: F64

Ņemot vērā Bauskas novada Bruknas muižā biedrībā "Kalna svētību kopiena" konstatētos bērnu tiesību pārkāpumus, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) nākamnedēļ tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai pārrunātu iespējas stiprināt bērnu tiesību aizsardzību Latvijā, informēja ministre.

Jau ziņots, ka, veicot sākotnējo pārbaudi Bruknas muižā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu. Saņemta arī informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka karstumā, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu.

Petraviča norādīja, ka šajā situācijā ir daudz jautājumu, piemēram, kāpēc bērni uzturējās kopā ar pilngadīgām personām, kuras iepriekš sodītas par dažādiem noziegumiem, kā arī cilvēkiem ar dažādām atkarību problēmām.

Turklāt, pēc ministres paustā, šī vieta nav reģistrēta kā sociālo pakalpojumu sniedzējs, tāpēc rodas jautājumi par to, kāpēc vecāki sūtījuši savus bērnus uz Bruknas muižu.

Neatkarīgi no fakta, vai bērni tikuši nodarbināti brīvprātīgi vai nē, ministres ieskatā būtu jāvērtē, vai nepieciešams sodīt nepilngadīgo nodarbinātāju par pārtikas atņemšanu kā sodīšanas veidu.

Turpmāk šajā gadījumā būs jāstrādā gan ar bērniem, gan psihologiem, tostarp noskaidrojot, vai sniegtā informācija nav mainīta un vai uz bērniem nav izdarīts spiediens mainīt savas liecības, skaidroja Petraviča.

Ņemot vērā, ka bērnu tiesību aizsardzība ir viena no galvenajām prioritātēm, saskaroties ar informāciju, kas liecina par iespējamiem pārkāpumiem, tai ir jāpieiet ar ar vislielāko atbildību, uzsvēra ministre.

Pārbaude tika veikta uz iesnieguma pamata, tāpēc, ministres ieskatā, vienlaikus būtu jāraugās, ko šajā situācijā bija darījusi vietējā bāriņtiesa, proti, vai ir bijušas sūdzības un vai iestādes darbiniekiem bijušas aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem.

Lai nākotnē novērstu šādus gadījumus, viens no rīcības virzieniem ir bāriņtiesu reformas īstenošana, lai šajās iestādēs būtu profesionāli darbinieki, kā arī pašas bāriņtiesas vairāk iesaistītos prevencijā, uzskata Petraviča.

Kā norādīja ministre, Bruknas muižā nodarbinātos bērnus vecāki tagad ir paņēmuši uz mājām.

Jau ziņots, ka, veicot atkārtotu pārbaudi 20.augustā biedrībā Kalna svētību kopiena, kas darbojas Bruknas muižā Bauskas novadā, VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi neguva pilnīgu pārliecību, ka iepriekš konstatētie bērnu tiesību pārkāpumi neturpinās, informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Viņa skaidroja, ka pamatojoties uz iesniegumu, kas saņemts no VBTAI, Bauskas iecirkņa amatpersonas ir sākušas resorisko pārbaudi. Likumsargi skaidro visus apstākļus par iespējamiem pārkāpumiem, kas saistīti ar jauniešu uzturēšanos Bruknas muižā Bauskas novada Dāviņu pagastā.

Savukārt Valsts darba inspekcijā (VDI) norādīja, ka VDI pārstāvji piektdien ieradušies Bruknas muižā, tomēr sākotnējais pārbaudē secinātais liecina, ka pašlaik bērni tur nestrādā. Visi tur nodarbinātie ir pieaugušie un strādā brīvprātīgi, turklāt par darba apstākļiem nesūdzas.

VDI pārbaudes laikā neizdevās sazināties ar kopienas vadītāju, priesteri Andreju Mediņu. Konkrēto gadījumu VDI vēl vērtēs un noskaidros apstākļus, tāpēc plašāka informācija vēl tikai sekos.

Turpmāk VDI būs jāvērtē, kāda veida līgumi šajā gadījumā ir noslēgti un vai ar bērniem līgumi vispār ir slēgti, tostarp jāuzzina vai nepilngadīgo aizbildņi ir devuši savu piekrišanu. Atbilstoši VDI paustajam, arī brīvprātīgā darba gadījumā, darba devējam ir jānodrošina veselībai nekaitīgi un droši darba apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!