Foto: LETA
Katoļu baznīcas Latvijā Jelgavas diacēze un biedrība "Kalna svētību kopiena" otrdien, 25. augustā, preses konferencē sniegs atbildes uz jautājumiem, kas skar prāvesta Andreja Mediņa (attēlā) dibinātās un vadītās biedrības "Kalna svētību kopiena" līdzšinējo darbību, nākotnes plānus un notikumus, par kuriem Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ierosinājusi pārbaudes lietu, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Preses konferencē piedalīsies Jelgavas diacēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, Mediņš un Bārbeles Zēnu pamatskolas direktore Ilona Blūma.

Paredzēts, ka bīskaps Pavlovskis izklāstīs baznīcas nostāju par Bruknas "Kalna svētību kopienas" darbu un ziņām par notikumiem prāvesta vadītās biedrības darbā.

Mediņš plānojis stāstīt par "Kalna svētību kopienas" darbu ar grūti audzināmiem pusaudžiem un ļaudīm, kuri cieš no dažādām atkarībām, kā arī izklāstīt notikumus, kuru rezultātā notikusi VBTAI apsekošana, un iepazīstinās ar organizācijas turpmāko rīcību.

Blūma iepazīstinās mediju pārstāvjus ar Bārbeles Zēnu pamatskolas līdzšinējo darbību, valsts uzraugošo institūciju pārbaužu gaitu skolā, kā arī jaunā mācību gada plāniem.

Preses konferences noslēgumā paredzēta iespēja doties nelielā ekskursijā pa Bruknas muižas saimniecību, kurā strādā kopienas locekļi un viesi, kā arī tikties gan ar kopienas locekļiem, gan ģimenēm, kuru bērni šovasar ir dzīvojuši kopienā Bruknas muižā.

Preses konference paredzēta otrdien, 25. augustā, pulksten 13, Bruknas muižā Dāviņu pagastā.

"Delfi" jau rakstīja, ka "Kalna svētību kopienā" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no 10 īdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tikuši sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Sākotnējā pārbaude veikta, reaģējot uz privātpersonas sniegtu informāciju par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp fizisko un emocionālo vardarbību. Ceturtdien, 20. augustā, VBTAI un Tiesībsarga birojs veica atkārtotu pārbaudi.

Arī atkārtotajā pārbaudē, ko VBTAI veica kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi, netika gūta pārliecība, ka iepriekš konstatētie bērnu tiesību pārkāpumi ir novērsti, portālam "Delfi" 21. augustā sacīja VBTAI pārstāvis Taivo Trams. Ierodoties Bruknā, speciālisti konstatēja, ka uz vietas ir vismaz viens nepilngadīgais, bet sarunās tika konstatēts, ka bērnu tur bijis vairāk.

Ierodoties kopienas izveidotajā Bārbeles Zēnu pamatskolā, no vietējiem iedzīvotājiem saņemta informācija, ka tur uz lauka strādājuši nepilngadīgie, kuri, uzzinot par pārbaudi, pametuši savus darbarīkus un strauji devušies prom. Informācija par konstatēto nodota Valsts policijai, vēstīja VBTAI.

Iepriekš VBTAI ziņoja, ka kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi, bet gadījumā, ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem ir pārtikas devu ierobežošana – bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Ņemot vērā, ka nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama, VBTAI arī saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka karstumā, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu.

Saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm. Par papildu risku bērniem uzskatāms arī apstāklis, ka viņi kopienā ikdienā uzturas kopā ar pilngadīgām personām, kuras iepriekš sodītas par dažādiem noziegumiem, kā arī cilvēkiem ar dažādām atkarību problēmām.

Informācija par pārbaudē konstatēto atbilstoši kompetencei nodota tālākai izvērtēšanai VP, Pārtikas un veterinārajam dienestam un Valsts darba inspekcijai.

Valsts policija (VP) pēc VBTAI iesnieguma par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā "Kalna svētību kopienā" konstatēto sāka resorisko pārbaudi.

VP un VBTAI pārstāvji ceturtdien, 20. augustā, apmeklēja arī Kalna svētību kopienas izveidoto Bārbeles Zēnu pamatskolu "Saknes un spārni". Iestādes direktore Ilona Blūma apstiprināja, ka abu iestāžu darbinieki bija ieradušies iestādē, taču plašākus komentārus aicināja jautāt policijai un VBTAI.

Valsts darba inspekcijā (VDI) portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka tā saņēmusi informāciju par "Kalna svētību kopienu", proti, ka tajā baznīcas atjaunošanas darbos cilvēki tiek nodarbināti bez darba līgumiem, tāpēc tās inspektori devušies turp veikt pārbaudi. Pārbaudē konstatēts, ka cilvēki tur strādā brīvprātīgi. VDI speciālisti guvuši informāciju, ka Bruknas muižā bērni un pusaudži nestrādā – tur tiek nodarbināti tikai pieaugušie, kuri par darba apstākļiem nesūdzas.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) portāls "Delfi" iepriekš noskaidroja, ka dienests ir saņēmis informāciju VBTAI par iespējamiem pārkāpumiem ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanā zēnu skolā Bārbelē un "Kalna svētību kopienā" Bruknā.

PVD noskaidrojis, ka neviens sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums, kas sniegtu ēdināšanas pakalpojumus "Kalna svētību kopienā", PVD nav reģistrēts. Tāpat pēc PVD rīcībās esošās informācijas Bruknas muižā nav reģistrēta neviena bērnu vasaras nometne, kurā tiktu nodrošināti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi. Pārbaude ēdināšanas uzņēmumā, kas nodrošina pakalpojumus Bārbeles skolas audzēkņiem, jau ir notikusi un tās laikā konstatēti atsevišķi pārkāpumi, kas saistīti ar pārtikas produktu izsekojamību.

Lai pārliecinātos, ka neatbilstības novērstas, PVD veikšot atkārtotas pārbaudes.

"Delfi" jau rakstīja, ka, izskanējušos bērnu tiesību pārkāpumus Bruknas muižā novērtējot kā satraucošus, Latvijas Romas Katoļu baznīcas Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, kura pārraudzībā ir Bruknas kopiena, nevar iedomāties, ka priesteris Mediņš "bez maizes un ūdens turēja bērnu un lika viņam strādāt visu dienu 12 stundas – tie taču ir koncentrācijas nometnes apstākļi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!