Foto: F64

Brūkošās valdības koalīcijas iekšējā cīņa par varu iedzīvotājiem nav izdevīga, turklāt svarīgo jautājumu risināšana uzlikta uz rokasbremzes, uzskata parlamentārietis Mārtiņš Bondars (LRA).

Sarunā Bondars pauda neapmierinātību ar pašreizējā koalīcijā notiekošo, uzsverot, ka koalīcijas partiju starpā notiek aktīva cīņa par varu, turklāt cīņa par ietekmi notiek arī atsevišķu partiju iekšienē. Deputāts norādīja, ka vēlētājiem ar šo "nav nekāda sakara", turklāt tas iedzīvotājiem nav izdevīgi. Viņš ir pārliecināts, ka iedzīvotājos valda skumjas un nepatika par to, kas notiek valstī un politikā, piekodinot, ka viņš jūtas tāpat. Politiķis pauda nožēlu, ka jautājumi, kas patiešām būtu jārisina, politisko ķildu rezultātā paliek novārtā - "uzlikti uz rokasbremzes".

Jautāts, vai "šūpošanās" koalīcijā varētu novest pie koalīcijas modeļa maiņas, Bondars atgādināja gan Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, gan pašu valdošo partiju viedokli, ka esošais koalīcijas modelis jāsaglabā. Vienlaikus Bondars norādīja, ka esošā koalīcija šķiežas ar varu un neviena no esošajām varas partijām nav pelnījusi būt pie varas.

Bondars uzsvēra, ka, ja pastāvētu tāda iespēja, jau tagad būtu jārīko jaunas Saeimas vēlēšanas, turklāt viņš būtu tikai priecīgs, ja iedzīvotāji nāktu ar iniciatīvu atlaist Saeimu. "Es atbalstu Saeimas atlaišanu," sacīja Saeimas pārstāvis, uzsverot, ka nav pieļaujami, ka vara atrodas to cilvēku rokās, kas radījuši pašreizējo nesakārtotību un nestabilitāti.

Runājot par to, kuru no pašlaik minētajiem kandidātiem Latvijas Reģionu apvienība varētu atbalstīt, Bondars norādīja, ka viņš tomēr vēlētos sagaidīt Vējoņa lēmumu un tikai tad lemt par atbalstu premjerministra amata kandidātam. Viņš gan piebilda, ka LRA vienīgais kandidāts ir Bondars.

Jau ziņots, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) valde vienojusies neatbalstīt Kārļa Šadurska (V) kandidatūru Ministru prezidenta amatam un izvirzīt Saeimas Ilgtspējīgas komisijas priekšsēdētāja Māra Kučinska (ZZS) kandidatūru.

Taujāts, vai ZZS neatbalstītu Šadurska veidotu valdību arī tad, ja Valsts prezidents šo personu tomēr nolemtu nominēt premjera amatam, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atbildēja apstiprinoši.

Līdz šim pavērsienam par ticamāko tika uzskatīts variants, ka Vējonis pēc atgriešanās no komandējuma premjera amatam nominēs Šadurski.

Kā ziņots, jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!