Foto: Latvijas armija

Glābēji otrdien, 20.maijā, palīdzējuši jahtai, kas pirms vētras jūrā bija palikusi bez degvielas, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamentā.

Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) ap pulksten 17 saņēma informāciju no jahtas "Fontana", ka tās apkalpe, ņemot vērā prognozējamos laika apstākļus, nav pārliecināta, vai pašu spēkiem spēs ienākt Rīgas ostā.

Jahtas apkalpe informēja, ka jau rīta pusē tai ir beigusies degviela un tā iet ar burām, bet ir saņemts brīdinājums par gaidāmu vēja brāzmu pastiprināšanos. Komanda ziņoja, ka uz klāja atrodas pieci cilvēki.

Glābēji nekavējoties nolēma uz jahtas atrašanās vietu, aptuveni piecas jūras jūdzes no Rīgas ostas, nosūtīt dežurējošo Jūras spēku flotiles kuģi "KA-09", lai ar Somijas karogu ejošo jahtu buksētu uz ostu.

Ap pulksten 17:30 kuģis "KA-09" apmēram vienu jūras jūdzi no ostas vārtiem pietauvoja jahtu "Fontana" pie kuģa sāna un sāka tās buksēšanu uz Rīgas ostu. Tikmēr "MRCC Riga" sazinājās ar Rīgas Centrālo jahtklubu par iespēju uzņemt jahtu, kā arī to uzpildīt ar degvielu.

Pulksten 18:23 jahta "Fontana" sekmīgi tika pietauvota jahtklubā, bet dežurējošais kuģis "KA-09" devās uz savu piestātni Buļlupē.

Glābēji atgādina - pirms došanās jūrā, jāpārliecinās vai līdzi ir viss nepieciešamais glābšanas ekipējums, kā arī par nodomu jāpainformē tuvinieki. Jāuzzina arī Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra koordinātes.

MRCC Riga ir Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta apakšvienība, kas darbojas nepārtrauktā režīmā 24 stundas diennaktī, organizējot, koordinējot un vadot cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijas, medicīniskās konsultācijas un evakuācijas jūrā, kā arī tā veic vairākus citus uzdevumus, kas saistīti ar drošu kuģošu un naftas piesārņojuma seku likvidēšanu jūrā.

Nelaimes gadījumā jūrā Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centram nekavējoties jāzvana pa trauksmes tālruņa numuriem: 67323103, 29476101, 67082070 vai 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!