Foto: LETA

Pašreizējā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Dace Buceniece sola atsaukt savu kandidatūru nākamajam NEPLP sasaukumam, ja ceturtdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija "virzīs kandidātus, pārkāpjot Saeimas Kārtības ruļļa un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas", teikts Bucenieces atklātajā vēstulē.

Ja komisija nevirzīs profesionālus kandidātus, Buceniece atteiksies "turpmāk piedalīties šajā politiskajā farsā ar nosaukumu "profesionālo" kandidātu atlase jaunajai NEPLP". Viņasprāt, pašreiz NEPLP kandidātu izraudzīšanas kļuvusi par "politiskā tirgus sāgu vairāku mēnešu garumā".

Buceniece ir sašutusi par komisijas vadītājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) un citu komisijas deputātu mājieniem, ka darbam padomē nevirzīs nevienu no esošās NEPLP.

"Valdošās koalīcijas "bezpartejiskā" cīņa par jaunas NEPLP padomes izveidi notiek ne pa jokam - tā turpinās jau vairāk kā divus mēnešus un solās pat pārkāpt esošās NEPLP pilnvaru termiņu, atliekot balsojumu uz 2.februāri [NEPLP pilnvaras beidzās 1.februārī] un parādot "tiesiskuma" paraugstundu no Saeimas puses," norāda Buceniece.

Viņa uzskata, ka, neskatoties uz elektronisko mediju industrijas un profesionālo organizāciju pārstāvju viedokļiem un protestiem, komisijas līdzšinējā kandidātu izvēles procedūra bija necaurspīdīga un notikusi "saskaņā ar pilnīgi neesošajiem kritērijiem". 

"Normālās demokrātiskās sabiedrībās, kur princips ir evolūcija, pēctecība un profesionalitāte, tas nebūtu iespējams, taču mūsu postpadomju domāšanu vēl aizvien neapzināti vada revolucionārs princips - mēs jaunu pasauli sev celsim un noārdīsim visu esošo, maskējoties zem diviem cēliem vārdiem - "tiesiskums un reformas"," pauž Buceniece.

Buceniece atzīst, ka viņai "nav ilūziju, ka politiķi ieklausīsies saprāta balsī, taču Komisijas vadītājas līdzšinējā vienpusējā retorika un savu interešu bīdīšana nav jāuzdod kā rūpes par nāciju un neeksistējoša trīs vārdu virknējuma "nacionālās informatīvās telpas" aizsardzība". "Tā vairāk izskatās kā dažu politisko spēku "informatīvās telpas" aizsardzība pret viedokļu daudzveidību un tā ir bīstama tendence demokrātiskā sabiedrībā un vārda brīvības privatizācijas mēģinājums," uzskata NEPLP pārstāve.

Tomēr Buceniece cer, ka komisija un Saeima vai nu izlems atcelt visu NEPLP līdzšinējo kandidātu atlases procedūru vai arī saprātīgā termiņā (līdz 2.februārim) virzīs apstiprināšanai Saeimā visus pieteiktos un likuma kritērijiem atbilstošos NEPLP kandidātus, dodot Saeimai izvēles iespējas.

Ceturtdienas rītā komisija ir iecerējusi izvēlēties piecus no šobrīd atlikušajiem 15 NEPLP locekļu kandidātiem, kurus virzīt uz balsojumu Saeimā nākamajā ceturtdienā - 2.februārī.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pagājušajā nedēļa vēl neizšķīrās par NEPLP locekļu kandidātiem, kurus virzīs apstiprināšanai Saeimā, taču atstāja spēkā lēmumu piedāvāt parlamentam tikai piecas kandidatūras, un deputātu teiktais liecināja, ka pašreizējiem NEPLP locekļiem izredžu atkārtoti nonākt padomē faktiski nav.

Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka koalīcija apstiprināšanai Saeimā varētu virzīt filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmuma uz otro padomes locekļu amata kandidātu izvērtēšanas kārtu tika izvēlēti 17 kandidāti.

Bez minētajiem pieciem kandidātiem otrajā kārtā iekļuva arī Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins, LU Sociālo zinātņu fakultātes lektors Rolands Tjarve, Eiropas Padomes Mediju un jauno saziņu pakalpojumu saskaņošanas komitejas priekšsēdētājs un kultūras ministres ārštata padomnieks Andris Mellakauls, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras profesors Pēteris Krilovs, starptautisku projektu vadītāja un konsultante Rita Našeniece, žurnāla "Ir.lv" žurnāliste Anita Brauna, Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muula, Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Strenga, NEPLP pašreizējā priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, pašreizējais NEPLP loceklis Sergejs Kārītis un NEPLP jurists Andris Ķēniņš.

Tiesa, Brauna un Krilovs savas kandidatūras jau ir atsaukuši.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!