Foto: LETA

Svētdien, 4. maijā, Latvijā ieradies Nobela miera prēmijas laureāts un budistu garīgais līderis Viņa Svētība Dalailama XIV, lai 5.un 6. maijā pirmo reizi Baltijā vadītu mācībās par gudrību un līdzcietību.

Ierodoties Latvijā, Dalailama apsveica Latvijas tautu ar nozīmīgo gadadienu un norādīja, ka tieši mazas nācijas var būt lielu pārmaiņu iniciatori, veidojot labāku, uz morāles principiem balstītu, pasauli.

Sagaidītājiem, kas Dalailamas ierašanos pie viesnīcas sveica ar dziesmām un ziediem, garīgais līderis uzdeva "mājasdarbu", uz divu dienu mācībām sagatavot iespējami daudz interesantu jautājumu, lai viņš varētu uz tiem atbildēt.

Plānots, ka mācībās Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā piedalīsies aptuveni 5000 cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Kalmikijas un citām valstīm.

Dalailamas mācības Rīgā notiks pēc Baltijas valstu budistu lūguma, bet uz tām ir aicināti visi, kuri interesējas par budisma filozofiju, kurā harmoniski savienojas dziļš viedums un bezgalīga līdzjūtība. Mācību ietvaros garīgais līderis mācīs budisma filozofijas pamatus, balstoties uz diviem klasiskiem tekstiem – "Sirds sūtra" un Gjalseja Togmeja Zangpo darbu "Bodhisattvas trīsdesmit septiņas prakses".

Noslēgumā Boriss Grebenšikovs un grupa "Aquarium" sniegs muzikālo dāvinājumu visiem Dalailamas mācību apmeklētājiem.

Mācību ietvaros būs skatāmas divas unikālas izstādes – fotoizstāde "Dalailama. Kamēr eksistē visums..." un budisma sakrālās glezniecības (tankas) izstāde "Dzīvā tradīcija – Nikolaja Dudko tankas budisma glezniecībā". Mācību dalībniekiem būs arī iespēja noskatīties izcilā krievu dokumentālā kino režisora Vitālija Manska filmu "Saullēkts/Saulriets".

Fotoizstāde "Dalailama. Kamēr eksistē visums..." stāsta par budisma garīgā līdera Dalailamas ikdienas gaitām, kas iemūžinātas fotogrāfu Tenzins Čoidžors un Igors Jančoglovs fotogrāfijās. Bet otra izstāde "Dzīvā tradīcija – Nikolaja Dudko tankas budisma glezniecībā", iepazīstinās ar budisma sakrālo glezniecību (tanka).

Pēdējo reizi Dalailama ar plašu pasākumu programmu Latvijā viesojās aizvadītajā gadā, no 8. līdz 11. septembrim. Tā bija viņa trešā vizīte Latvijā, kuras centrālais notikums bija publiskā lekcija "Līdzcietības kultūra", kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6000 cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm.

Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!