Foto: DELFI
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien nolēma konceptuāli atbalstīt valdības sagatavotos grozījumus partiju finansēšanas likumā, kas paredz partiju finansēšanu no valsts budžeta, taču lūgs pārskatīt grozījumu spēkā stāšanās datumu, krīzes dēļ to neattiecinot uz nākamo – 2011.gadu.

Komisijā otrdien izvērtās debates par to, vai likuma grozījumiem būtu jāattiecas jau uz nākamo Saeimu. Vairākums deputātu pauda konceptuālu atbalstu idejai kā tādai, norādot, ka tas ir solis pareizajā virzienā, tomēr parlamentāriešiem radās šaubas, vai pašreizējos krīzes apstākļos būtu atbalstāma partiju finansēšana no nodokļu maksātāju naudas.

Deputāts Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL) otrdien komisijas sēdē norādīja, ka likumprojekts paredz - vēlēšanās lielu vēlētāju atbalstu nesaņēmušās partijas, tostarp tās, kuras saņēmušas vien 2% atbalstu, gadā varēs saņemt dažus tūkstošus latu. Tieslietu ministrija precizēja, ka tie būtu 9000 latu. Par šādu naudu, pēc Mitrofanova teiktā, var izdot divas grāmatas vai vienu avīzi, vai izmaksāt algas diviem vai trīs partijas funkcionāriem. "Tas mums nav tik svarīgi," sacīja Mitrofanovs, norādot, ka tas nemazinās partiju atkarību no finansētājiem, "kamēr nebūs valsts pasūtījums medijiem, nosakot visiem vienādus nosacījumus".

Arī deputāts Kārlis Leiškalns (TP) komisijas sēdē piekrita, ka daži tūkstoši latu nemazinās partiju atkarību no finansētājiem, savukārt komisijas vadītājs Guntis Bērziņš (JL) pauda - lai arī summas nav lielas, "tas pašreizējos apstākļos ir solis pareizajā virzienā." "Ja partijas finansē no valsts budžeta, tas mazina spiedienu no finansētājiem," pauda Bērziņš.

Par šī likumprojekta turpmāku virzību vēl jāpieņem lēmums atbildīgajai komisijai, kas ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima pagājušo ceturtdien bez debatēm nodeva skatīšanai komisijās valdības iesniegtos grozījumus partiju finansēšanas likumā, kas paredz partiju finansēšanu no valsts budžeta.

Likumprojekta mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem un to interešu vēlākas realizēšanas riska, mazināt partiju nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti, tādējādi atrisinot praksē identificētās problēmas, kas attiecas uz partiju finansēšanu.

Ar likumprojektu tiek noteikts, ka partija var tikt finansēta no valsts budžeta, saņemot 50 santīmus par katru saņemto vēlētāja balsi, ja par to iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk par diviem procentiem vēlētāju. Likumprojekts nosaka arī valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību, gadījumus, kad valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu.

Pēc aptuvenām aplēsēm, likuma pieņemšanas gadījumā nākamgad partijām no valsts budžeta būtu jāpārskaita vairāk nekā 400 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!