Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien vēl nepabeidza skatīt priekšlikumus otrajam lasījumam Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektam, kas paredz sākumdeklarēšanās ieviešanu no 2012.gada 1.janvāra.

Deputāti debatēja trīs stundas, un jautājumu bija vairāk nekā atbilžu. Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka likumprojektam ir jābūt saprotamam un ka joprojām pastāv vairākas pretrunas ar Satversmi.

Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš arī norādīja, ka šis likumprojekts ir ļoti specifisks un neparedz deleģējumu Ministru kabineta noteikumu izstrādei, tāpēc jābūt ļoti augstiem standartiem attiecībā uz precizitāti.

Finanšu ministrijas pārstāvji rosināja likumprojektā saglabāt prasību pēc skaidrās naudas iemaksas kredītiestādēs līdz šā gada beigām, savukārt deklarācijas varētu iesniegt no 1.marta triju mēnešu laikā. Tāpat ierēdņi ieteica paredzēt nopietnu atbildību par īpašumu nedeklarēšanu, bet Kusiņš vērsa uzmanību uz to, ka tādējādi tiktu paredzētas dažādas atbildības par vienu un to pašu pārkāpumu.

Deputātiem radās dažādi jautājumi par īpašumu deklarēšanu Latvijā un ārzemēs, kā arī par to novērtējumu - vai tam būtu jābūt tā iegādes brīdī vai pēc tirgus vērtības.

Likumprojektam iesniegti aptuveni 100 priekšlikumu, bet deputāti pirmdien paspēja izskatīt aptuveni pusi, turklāt saistībā ar vairākiem priekšlikumiem pieprasīja papildu informāciju.

Parlaments šim 10.Saeimā līdz galam neizskatītajam likumprojektam ir piešķīris steidzamību, tādēļ otrais lasījums būs arī galīgais. 3.novembrī tika nolemts to turpināt izskatīt, un likumprojektu konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā, bet otrajā lasījumā to varētu pieņemt 24.novembrī.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) pirmdien norādīja, ka steidzamības kārtībā likumprojektu varēs pieņemt tikai tad, ja nevienai pusei nebūs iebildumu. Ja šonedēļ līdz Saeimas sēdei neizdosies panākt vienošanas, tad likumprojektu varētu turpināt skatīt bez steidzamības un galīgajā lasījumā pieņemt janvāra beigās.

Komisija likumprojektu plāno turpināt skatīt gan otrdien, gan trešdien.

Likumprojektā paredzēts, ka fiziskām personām, kas guvušas ar nodokļiem apliekamos ienākumus, bet nav par tiem samaksājušas nodokļus, ienākumus tiks piedāvāts deklarēt no 2012.gada 1.janvāra līdz tā paša gada 1.aprīlim, samaksāt par nedeklarētajiem ienākumiem 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli un līdz ar to legalizēt šos ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!