Šodien Saeima ar pārliecinošu deputātu balsu vairākumu nodeva parlamenta komisijām nākamā gada valsts budžeta projektu. Par budžeta nodošanu nobalsoja 72 deputāti, pret bija 19 un neviens neatturējās.
Plānots, ka Saeima par budžetu pirmajā lasījumā balsos jau šodien. Valdošā koalīcija ir iecerējusi, ka Saeima budžetu varētu pieņemt jau 20.decembrī.

Nākamā gada budžeta projektā valdība deficītu plāno 1,6-1,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Projektā ir paredzētas divas prioritātes - iekļauties Eiropas Savienībā (ES) un NATO, pilnībā izmantojot to dotās iespējas un sekmīgi aizstāvot nacionālās intereses, kā arī pilnā apjomā un efektīvi apgūt Latvijai piešķirtos ES politiku instrumentu līdzekļus, nodrošinot valsts attīstību un izaugsmi.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti 2,592 miljardu latu apmērā, bet izdevumi - 2,741 miljarda latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi tiek prognozēti 1,892 miljardu latu apmērā, bet izdevumi - 2,087 miljardu latu apmērā, kas būtu par 482,9 miljoniem latu jeb 30,1% vairāk nekā šogad. Valsts speciālā budžeta ieņēmumi un izdevumi nākamgad tiek prognozēti attiecīgi 714,8 miljonu latu un 668,8 miljonu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumu pieaugums pret šo gadu varētu sasniegt 58,8 miljonus latu jeb 9,6%.

Prognozējot nākamā gada budžeta ieņēmumus un izdevumus, Finanšu ministrija paredz, ka IKP pieaugums 2005.gadā sasniegs 6,7%, inflācija, salīdzinot ar šo gadu, pieaugs par 4,3%, iekšzemes pieprasījums - par 10,9%, bet eksports - par 9,9%.

Kā būtiskākos nākamā gada budžeta izdevumus Finanšu ministrija iepriekš minēja 153,3 miljonus latu programmai "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO", kas ir par 29,4 miljoniem latu vairāk nekā šogad. 5,9 miljoni latu kā papildu līdzekļi iecerēti administratīvās kapacitātes nodrošināšanai saistībā ar ES līdzfinansēto projektu administratīvo, tehnisko, finanšu vadību un kontroli, 270 miljoni latu - ES struktūrfondu un citu ES politiku instrumentu finansējuma un līdzfinansējuma nodrošināšanai, 47,6 miljoni latu - šā gada budžeta grozījumi ietekmes nodrošināšanai, tai skaitā 27,8 miljoni latu nepieciešami paaugstinātās pedagogu darba samaksas nodrošināšanai.

Citiem prioritāriem pasākumiem ieplānoti 69,4 miljoni latu, tajā skaitā 34,5 miljoni latu - krīzes pārvarēšanai veselības aprūpes nozarē, 10 miljoni latu - bērna piedzimšanas pabalsta un bērna kopšanas pabalsta apmēra paaugstināšanai, 2 miljoni latu - centralizētai medikamentu iegādei, 1,5 miljoni latu - IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sagatavošanas un norises nodrošināšanai, 0,5 miljoni latu - zinātniskās darbības attīstībai universitātēs, 0,1 miljons latu - emeritēto zinātnieku atbalsta programmas optimizācijai.

1,8 miljoni latu nepieciešami fundamentāliem pētījumiem un zinātnisko institūciju konkurētspējas nodrošināšanai, 1,4 miljoni latu - Valsts probācijas dienesta struktūras pilnveidošana un izveidoto struktūrvienību kapacitātes stiprināšanai, 2 miljoni latu - tiesnešu un prokuroru atalgojumu palielinājumam, 0,8 miljoni latu - valsts sociālā pabalsta apmēra paaugstināšanai Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībniekiem, 0,5 miljoni latu - Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma pieaugumam par 10%.

Vērtējot pēc valdības funkcijām, lielākie izdevumi nākamgad tiek plānoti sociālajai apdrošināšanai un sociālajai nodrošināšanai - 791,4 miljoni latu, kas ir par 79,3 miljoniem latu vairāk nekā šogad. Lauksaimniecībai, mežkopībai un zvejniecībai izdevumi paredzēti 278,8 miljoni latu, kas ir par 127 miljoniem latu vairāk nekā šogad, veselības aprūpei - 274 miljoni latu jeb par 37,1 miljonu latu vairāk nekā šogad.

Vispārējiem valdības dienestiem finansējums paredzēts 247,7 miljonu latu apmērā, kas ir par 78,8 miljoniem latu vairāk nekā šogad, pieaugumu galvenokārt veido finansējums ES fondu līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai. Transportam un sakariem izdevumi plānoti 219,9 miljoni latu jeb par 78,7 miljoniem latu vairāk nekā šogad, sabiedriskajai kārtībai, drošībai un tiesību aizsardzībai - 204 miljoni latu jeb par 41,8 miljoniem latu vairāk nekā šogad, izglītībai -160,7 miljoni latu, aizsardzībai - 107,5 miljoni latu, vides aizsardzībai, dzīvokļu un komunālajai saimniecībai - 65,4 miljoni latu, brīvajam laikam, sportam, kultūrai un reliģijai - 40,8 miljoni latu.

Pārējiem izdevumiem finansējums plānots 350,6 miljonu latu apmērā, kas ir par 32,3 miljoniem latu vairāk nekā šogad. Pieaugumu veido finansējums Latvijas iemaksām Eiropas Kopienas budžetā, ES fondu finansējums u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!