Foto: LETA
Latvijas veselības aprūpes sistēmā ir daudz gadiem neatrisinātu problēmu, tostarp tā ir arī pēdējā vietā no Baltijas valstīm pēc pieejamo valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu skaita. Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" valdes locekle Olga Valciņa min trīs galvenos aspektus, kas jāuzlabo – budžeta pieejamība, apkopoti dati par pacientiem, kā arī kvalitāte.

Trešdien, 2. novembrī, visas dienas garumā norisinājās Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) organizēta starptautiska konference, kurā dažādi veselības nozares eksperti runāja par inovācijām farmācijā un kā nodrošināt to pieejamību Latvijā.

Kā liecina SIFFA un pētījumu centra IQVIA apkopotie dati, valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu skaits Latvijā piecu gadu laikā pieaudzis par 300%. Lai gan inovatīvo zāļu pieejamībā vērojams straujš pieaugums, to pieejamība, īpaši onkoloģijas pacientiem, joprojām saglabājas ierobežota. Tikai 30% vēža pacientu saņem efektīvu ārstēšanu ar jaunākās paaudzes medikamentiem, norāda SIFFA.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!