Foto: LETA

Garkalnes novada Bukultos otrdien lidmašīna, visticamāk, nogāzusies, mācību laikā apgūstot lidaparātu pilotēt ar vienu izslēgtu dzinēju, intervijā Latvijas Radio trešdienas rītā sacīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Gorodcovs sacīja, ka šobrīd pārbauda versiju, ka nelaime notikusi, izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāpilotē ar vienu izslēgtu dzinēju. Par šādu avārijas iemeslu liecina veids, kādā lidmašīna nokritusi, proti, tā strauji pikējot ar purngalu ietriekusies zemē.

Lai iegūtu lidaparāta pilota licenci, prasme lidot ar vienu dzinēju ir obligāta prasība, skaidroja Gorodcovs. Šādu prasmju nepieciešamību viņš ilustrēja ar otrdien notikušo gadījumu lidostā "Rīga", kad aviokompānijas "airBaltic" lidaparāta apkalpe īsi pirms nosēšanās konstatēja problēmas ar labās puses dzinēju, tādēļ piesardzības dēļ to izslēdza un veiksmīgi nolaidās.

Gorodcovs versiju, ka avarējušajai lidmašīnai vienlaikus apstājušies abi dzinēji, apšauba. Ja tā būtu noticis, tad lidmašīnai būtu jāplanē, nevis jāpikē. Izmeklēšanā arī vēl skaidros, vai lidaparāts atradies pietiekamā augstumā, radio sacīja ekperts.


Jau vēstīts, ka izsaukums saņemts plkst.15.23 no kāda iedzīvotāja, kurš Bukultos mežainā un purvainā apvidū bija atradis avarējušu četrvietīgu lidaparātu. To apskatot, glābēji lidmašīnas priekšgalā atraduši divus bojāgājušos.

Gorodcovs iepriekš pastāstīja, ka traģiskais negadījums noticis eksāmena laikā, kad topošais pilots veicis otro lidojumu. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, eksaminators ir bijis ļoti pieredzējis pilots no Igaunijas, bet students - Krievijas pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!