Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pirmā valsts vizīte Bulgārijā izraisījusi lielu Bulgārijas uzņēmēju interesi par Latviju, un bulgāri Latvijas uzņēmējus uzlūkojuši jau kā potenciālos investorus, BNS pastāstīja uzņēmēju delegācijas pārstāvis Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) valdes priekšsēdētājs Juris Kanels.
Viņš atzina, ka Latvijas uzņēmējiem šāda bulgāru interese un attieksme bijusi jauns un pozitīvs pārsteigums. Kanels sacīja, ka uzņēmēji interesējušies par iespējamu kopuzņēmumu veidošanu un spriests arī par iespējām līdzīgu abu valstu uzņēmējdarbības forumu nākamgad rīkot arī Latvijā. Kanels teica, ka šādu forumu Latvijā, iespējams, varētu rīkot pēc 2004.gada 1.maija, kad Latvija kļūs par pilntiesīgu ES dalībvalsti .

LAA valdes priekšsēdētājs pavēstīja, ka bulgāru uzņēmēji galvenokārt interesējušies par tām jomām, kas "raksturīgas viņiem pašiem" - tūrismu, lauksaimniecību, pārtikas produktu pārstrādi, enerģētiku un elektroniku.

Dalībai Latvijas un Bulgārijas uzņēmējdarbības forumā ceturtdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā bija pieteikušies vairāk nekā 100 bulgāru uzņēmēju.

Latvijas uzņēmēju delegāciju pārstāvēja akciju sabiedrības "Kaija" valdes priekšsēdētājs Imants Kalniņš, akciju sabiedrības "Grindeks" prezidents Valdis Jēkabsons, viesnīcas "Gūtenbergs" īpašniece Mairita Solima, Stendera ziepju fabrikas direktore Zane Bērziņa, Gustava šokolādes fabrikas direktore Ieva Eglīte un citi uzņēmēji.

Foruma laikā parakstīja arī Bulgārijas un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru sadarbības līgumu.

Savukārt Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, klātesot Vīķei-Freibergai un Bulgārijas prezidentam Georgijam Parvanovam (Georgi Parvanov), parakstīja abu valstu līgumus par savstarpēju investīciju aizsardzību un neaplikšanu ar dubultajiem nodokļiem.

Prezidente un viņu pavadošā delegācija no trešdienas līdz piektdienai viesojās triju dienu valsts vizītē Bulgārijā, kuras laikā Vīķe-Freiberga tikās ar Bulgārijas prezidentu, premjerministru Simeonu Sakskoburggotski (Simeon Saxe-Coburg Gotha) un Nacionālās asamblejas spīkeru Ogņanu Gerdžikovu (Ognian Gerdjikov).

Prezidente arī piedalījās abu valstu uzņēmējdarbības forumā, nolasīja lekciju Atlantijas klubā un atklāja Latvijas goda konsulātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!