Foto: DELFI

Pašreizējais Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) vadītājs Viesturs Burkāns nolēmis piedalīties konkursā uz dienesta vadītāja amatu.

Patlaban 61 gadu vecais Burkāns apstiprināja, ka gribētu ieņemt vēl vienu četru gadu termiņu šajā amatā, taču pēc tam vairs nekandidēšot uz šo amatu. Pieteikumu, visticamāk, viņš iesniegšot nākamnedēļ.

Burkāns uz citām karjeras iespējām darba tirgu nav lūkojies. "Dienestā esmu ieguldījis visus manus spēkus un tas ir mans aicinājums, tāpēc uz nekādiem citiem darba vilinājumiem iepriekš neesmu skatījies. Šajā gadījumā man vienkārši bija nepieciešams laiks, lai izvērtētu situāciju, kāda ir ap šo dienestu," norādīja Burkāns.

Dienesta priekšnieks vērsa uzmanību, ka cīņai ar noziedzību nekad nebūs gala, taču viņš gribētu pabeigt darbu dienestā, lai nākamie priekšnieki saņemtu lietas labākā kārtībā. "Es nesaku, ka lietas tagad nav atbilstošas starptautiskajām prasībām, taču prasības regulāri mainās," uzsvēra Burkāns.

Burkāns vērsa uzmanību, ka viņa vadītais dienests darbojas ļoti šaurā specifiskā jomā, kur nepieciešamas dziļas zināšanas jurisprudencē, finanšu jautājumos un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā. "Legalizācijas novēršanas jautājumus neviena mācību iestāde Latvijā nemāca, jo dzīve izsniedz diplomu," piebilda Burkāns.

"Cik es saprotu no kolēģu sarunām, tad viņi vēlas ne tikai, lai es palieku, bet viņiem arī būtu ārkārtīgi grūti strādāt ar citu cilvēku. Dienesta darbiniekiem ir atbilstošs zināšanu līmenis un jebkurš jaunpienācējs kā minimums būtu pakāpi zemāk. Lēmumi par naudas iesaldēšanu jāpieņem ne tikai dienas laikā, bet pat pusstundā. Lēmumi ir jāprot pieņemt ātri un optimāli un mēs dienestā viens otru saprotam no pusvārda," uzsvēra Burkāns.

Burkāns apstiprināja, gribētu ieņemt vēl vienu četru gadu termiņu šajā amatā, taču pēc tam vairs nekandidēšot uz šo amatu. Pieteikumu, visticamāk, viņš iesniegšot nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka Valsts kanceleja izsludinājusi atklātu konkursu uz Prokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) vadītāja amatu.

Pretendentam līdz 20.martam jāiesniedz Valsts kancelejā prasītie dokumenti. Izvērtējot konkursa komisijas piedāvātos kandidātus, jauno dienesta vadītāju izvēlēsies un amatā apstiprinās ģenerālprokurors.

Pašreizējais dienesta vadītājs Burkāns šajā amatā ir kopš 1998.gada un viņa pilnvaru termiņš beidzas šā gada 31.maijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš norādīja, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu ir nepieciešams stiprināt, palielinot tā kapacitāti un nodrošinot labu pārvaldību, kā arī sadarbību ar citām atbildīgajām institūcijām. "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestā ir nepieciešamas radikālas izmaiņas, ko var nodrošināt, rīkojot caurspīdīgu, skaidri saprotamu atlases procesu, kas ļautu šai valstij nozīmīgajai institūcijai izvēlēties labāko vadītāju," uzsvēra premjers.

Līdz šim ārējs konkurss uz dienesta vadītāja amatu nebija rīkots, taču likums neliedz šādu priekšnieka izraudzīšanās kārtību organizēt. Pašreizējā kārtība bijusi vienkārša, proti, ģenerālprokurors reizi četros gados pats izlēmis, kuru personu apstiprināt šajā amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!