Foto: DELFI

Preses konferencē Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) žurnālistus informēja, ka ir nolēmis amatā atjaunot bijušā vicemēra Vadima Baraņņika (NDF) atstādinātos AS "Rīgas centrāltirgus" valdes locekļus, atstādināt pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdi, kā arī apstiprināt Ernestu Saulīti uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) padomes locekļa amatā. Par iespējamu sadarbību ar citām domes frakcijām Burovs no detalizētiem komentāriem atturējās.

Preses konferencē Burovs ieskicēja trīs galvenās lietas, kas ir paveiktas pēc tam, kad 19. novembrī Vadims Baraņņiks (NDF) tika atbrīvots no domes priekšsēdētāja vietnieka amata.

Burovs atsauca Baraņņika 15. novembrī pieņemto lēmumu atcelt "Rīgas centrāltirgus" valdi. Ņemot vērā, ka Uzņēmumu reģistrā nekādas izmaiņas līdz šim netika veiktas, uzņēmuma valdes locekļu pilnvaras joprojām ir spēkā.

Tāpat "Rīgas satiksme" padomes locekļa amatā tika apstiprināts Ernests Saulītis, kurš pašreiz pilda uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amata pienākumus.

"Konkursa komisija pieņēma lēmumu par vislabāko kandidātu atzīt Ernestu Saulīti, taču Baraņņika kungs kavēja Saulīša apstiprināšanu. Tāpēc es nolēmu viņu apstiprināt kā piekto padomes locekli," informēja pilsētas mērs. Saulītis līdz ceturtdienai, 21. novembrim, pildīs uzņēmuma valdes priekšsēdētāja pienākumus, savukārt ar 22. novembri viņš stāsies padomes locekļa amatā.

Padomei ir lūgts no esošajiem valdes locekļiem izvirzīt jaunu uzņēmuma valdes priekšsēdētāju.

Izmaiņas ir notikušas arī "Rīgas namu pārvaldniekā", kur uzticības zaudēšanas dēļ Burovs ir atstādinājis uzņēmuma valdi. "Sanāksmes laikā valdes priekšsēdētājs izteica lielu neapmierinātību ar manu lēmumu, jo viņa ieskatā uzņēmuma darbs uzlabojas. Vai tiešām RNP savus pakalpojumus sāka sniegt lētāk, labāk un kvalitatīvāk? Pēc saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām es to tā neredzu," sacīja Burovs.

Viņš arī piebilda, ka pēc pieprasījuma izsludināt auditus pašvaldības kapitālsabiedrībās RNP to izdarīja visvēlāk. Kamēr uzņēmums 15. novembrī izsludināja iepirkuma konkursu, tikmēr, pēc Burova vārdiem, "kapitālsabiedrībās, kurās es vai Vladovas kundze ir kapitāldaļu turētājs, iepirkumu konkursi ir noslēgti un līgumi jau ir parakstīti."

RNP ir icelta pagaidu valde, kuras priekšsēdētājs būs Ernests Saulītis, jo Burovs novērtē viņa "krīžu vadības" prasmes, ko ir pierādījis darbā RS. Bez tā mērs iezīmēja galvenos RNP uzdevumus, kuros ietilpst uzņēmuma audita veikšana un dokumentācijas sagatavošana konkursa izsludināšanai uz valdes amatiem.

Jautāta par turpmāko Rīgas domes koalīcijas darbu, frakcijas "Saskaņa" vadītāja Anna Vladova žurnālistiem teica, ka pašreizējā koalīcija ir atvērta priekšlikumiem no visiem 60 domes deputātiem un ir gatava sadarbībai. "Tomēr, ja izveidojas situācija, ka mēs kopā nevaram pildīt savus solījumus, tad godīgāk būtu virzīties uz ārkārtas vēlēšanām," uzsvēra Vladova.

Burovs savukārt pateicās opozīcijai par vairākiem priekšlikumiem, tajā skaitā par auditu veikšanu kapitālsabiedrībās un nodobinājuma "Riga.lv" likvidēšanu. Viņš piekrita Vladovai un ārkārtas vēlēšanas neizslēdz, uzsverot, "ka ne es, ne mana frakcija no ārkārtas vēlēšanām nebaidās."

Vērtējot bijušo sadarbību ar NDF, Vladova norādīja, ka savstarpēja sadarbība nav bijusi. "Vienīgais darbs, ko NDF izdarīja, ir remonts un jaunas mēbeles savas frakcijas telpās. Aicinu tās apmeklēt un aplūkot par 25 000 eiro iegādātās mēbelas," ironizēja Vladova. Viņa arī sacīja, ka "Saskaņas" atbalsts Burovam kā Rīgas domes priekšsēdētājam nav mainījies.

Detalizētāk komentēt iespējamo sadarbību ar citām domes fracijām Burovs un Vladova atturējās, jo tam ir nepieciešams laiks.

Neilga pēc preses konferences nule atstādinātais RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs medijiem izsūtītajā paziņojumā pauž, ka uzņēmuma valdes atstādināšana ir politisko attiecību kārtošana ar iepriekšējo kapitāldaļu turētāju, jeb Baraņņiku. Tāpat pieņemtajam lēmumam nav nekādas saistības ar RNP darbu.

"Raugoties no ekonomisko interešu pārstāvniecības viedokļa, mani atlaida, lai nostiprinātu kontroli pār vienu no lielajām Rīgas kapitālsabiedrībām. RNP klienti kārtējo reizi ir kļuvuši par ķīlniekiem. Vienkārši un nelokāmi. Mana klaja pārliecība, ka uzņēmumam, kas nesaņem pašvaldības dotācijas, ir jāatbrīvo no nesamērīgās politiskās ietekmes un jaukšanās tā darbā," paziņojumā pauž Gontarevs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas dome 19. novembra ārkārtas sēdē lēma par Vadima Baraņņika (NDF) atbrīvošanu no domes priekšsēdētāja vietnieka un Rīgas brīvostas valdes locekļa amata. Lēmums par atbrīvošanu no vicemēra amata stājās spēkā uzreiz pēc balsojuma.

Baraņņika atbrīvošana no abiem amatiem tika panākta ar opozīcijas balsu palīdzību, lai gan balsojuma priekšvakarā "Latvijas attīstībai" frakcijas priekšsēdētājs Viesturs Zeps sacīja, ka opozīcijas partijas, visdrīzāk, domes sēdē varētu nebalsot vai sēdē nepiedalīties.

Šis balsojums nozīmē sadarbības pārtraukšanu ar NDF, tādējādi Rīgas domes koalīcija paliek 28 deputātu sastāvā.

Kā ziņots, Rīgas domes "Gods kalpot Rīgai" frakcija 15. novembrī parakstīja frakcijas "Saskaņa" ierosinājumu atbrīvot Baraņņiku no vicemēra amata, par kuru pats vicemērs uzzināja 15. novembra vakarā.

Vienošanā tika parakstīta tajā pašā dienā, kad Baraņņiks kā kapitāldaļu turētājs atstādināja SIA "Rīgas centrāltirgus" valdi un uzdeva pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" padomei piesaistīt ekspertu, kurš aplēstu uzņēmumam nodarītos zaudējumus un bijušās valdes lēmumu saistību ar tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!