Foto: LETA
Rīgas dome (RD) ārkārtas sēdē otrdien, 18. decembrī, ievēlēja Oļegu Burovu (GKR) priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Par Burova kandidatūru balsoja 31 no 53 deputātiem. Lai gan Marija Balcere (JKP) piedāvāja vicemēra amata balsojumam virzīt Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītāju Jāni Ozolu, viņš lēma savu kandidatūru neuzturēt.

Pēc balsojuma Burovs pateicās "Gods kalpot Rīgai" (GKR) frakcijai par viņa izvirzīšanu amatam. "Vicemēram ir jābūt. Lielu runu neteikšu. Strādāju Rīgas domē 20 gadus un divus mēnešus. Mans darbs ir zināms. Zināmi visi plusi un mīnusi. Es nodarbojos ar visu, kas skar nekustamos īpašumus. (..) Ceru, ka man ar kolēģiem izdevās sakārtot nekustamā īpašuma pārvaldīšanas sistēmu. (..) Notiek cīņa ar graustiem. Mūsu pieredze ir pozitīva. Mēs nevaram salīdzināt šo situāciju ar to, kas notiek Berlīnē, bet rezultātus jūs varat redzēt pilsētas ielās. Darīšu visu, lai turpinātu risināt saimnieciskos jautājumus," klāstīja Burovs.

"Šis bija ļoti grūts lēmums. Es labprāt strādātu nevis šeit, bet Īpašuma departamentā. Man patīk rezultāti, nevis diskutēt par lēmumiem. Man nepatīk politika. Kad man bija 11 gadi, sapņoju kļūt par Augstākās padomes deputātu. Tagad par tādu esmu kļuvis. Bet es esmu komandas cilvēks," teica Burovs, atklājot, ka Ameriks viņam pēc svētdienas raidījuma "Nekā personīga" zvanījis un pastāstījis par plāniem atkāpties no amata.

Burovs solīja turpināt vadīt gan Īpašuma komiteju, gan Vidi degradējošo būvju komisiju. "Ja būs skandāli, kuros iesaistīts mans vārds, es uzņemšos politisko atbildību. Dažreiz par politisko atbildību runājam tādos lēmumos, kur vispār politika nav. Bet, kad ir politiskā atbildība, tad ar visu turamies pie krēsla, lai neatdotu to citam. Es uz šiem procesiem skatos ļoti viegli," teica Burovs.

Opozīcija kritizē, pozīcija slavē

Vilnis Ķirsis (V) prasīja Burovam, vai Andra Amerika (GKR) lēmums atkāpties bija vīrišķīgs. Burovs to apstiprināja. Tad Ķirsis jautāja, vai atkāpties nevajadzētu arī mēram Nilam Ušakovam (S). Burovs šo jautājumu nekomentēja. Ķirsis turpināja iztaujāt Burovu, bet tad Burovs iztaujāšanu mēģināja pārtraukt, citējot Ameriku, kurš reiz "Vienotības" deputātam teicis – kāda starpība, ko es tev atbildu, tu tāpat par mani nebalsosi. Ķirsis gan nerimās, turpinot iztaujāt Burovu par Mežaparka estrādes rekonstrukcijas tāmi, informācijas atklātības principiem. Burovs atbildēja, ka visa viņa rīcība būs saskaņā ar likumu.

Tāpat Ķirsis vaicāja arī par Burova pazīšanos ar apcietināto Leonu Bemhenu. "Protams, pazīstu. Bet viņš nav no tiem cilvēkiem, kas bieži nāca ar mums runāt. Nevaru komentēt, vai viņš ir labs darbinieks. Vērtēju viņu kā profesionāli. Es arī redzu, ko jūs. Viņš strādā jau sen. Apmeklēt viņu cietumā es neplānoju. Negāju arī uz dzimšanas dienām," Ķirsim atbildēja Burovs.

Tikmēr Olafs Pulks (V) vaicāja Burovam, kas viņu atšķirs no Amerika. "Man ir tālu līdz tādam politiķim kā Ameriks. Ir lietas, kas no viņa jāmācās. Man dažreiz patīk visu strauji izdarīt un tad padomāt, bet Amerikam patīk otrādi. Bieži esmu sapratis, ka viņam ir taisnība. Lūdzu, uztveriet šo bez ironijas. Esmu pieaudzis cilvēks. Man ir savs darba stils un es to gribu turpināt," stāstīja Burovs.

"Personīgi uzskatu, ka Ameriks varēja strādāt turpināt par vicemēru. Nevienam GKR valdes loceklim nepatika Amerika lēmums, bet mēs to respektējam," komentēja Burovs.

Radušos situāciju "Rīgas satiksmē" Burovs nosauca par nenormālu. "Savulaik Ārgaļa kungs teica, ka telpai nepieciešama liela dezinfekcija. Droši vien tā arī ir," pauda Burovs. "Šobrīd likumdošana korupcijas riskus samazina. (..) Diez vai situācija ir normāla, ka iepirkuma komisijas lēmumu apstiprina valde. Iepirkuma komisijā jābūt profesionāļiem, priekš kam valdes priekšsēdētājam kaut ko apstiprināt? Gribu parunāt arī ar Īpašuma departamenta juristiem. Manuprāt, jābūt otrādi, jo šobrīd grib noņemt atbildību no iepirkumu komisijām," klāstīja Burovs.

"Es nepretendēju uz amatiem Brīvostā. Tur nav vietas," smejoties Viesturam Zepam (LA) atbildēja Burovs.

Zeps interesējās par "pienākumu izpildītāju problēmu". "Vajag darīt visu, lai nebūtu pienākumu izpildītāju. Arī man tāds amats bija astoņus mēnešus. Domāju, ka tas nav pareizi. Konkursu var iecelt bez konkursa, ja cilvēks vairākus gadus strādā un darbojas pozitīvi," komentēja Burovs.

Debatēs Baiba Broka (NA) interesējās par turpmāko koalīcijas darbu ar opozīciju. "Mums nav jāskatās vienam uz otru kā uz ienaidniekiem. Ja mazāk politizēsim situāciju. To politizē arī pozīcija. Ja nedalīsimies 32 un 28 deputātos, tad mums ļoti labi sanāks. (..) Dažreiz ir ļoti pretīgi atrasties domes sēžu zālē un klausīties diskusijas starp mums. Mēs diskutējam, notiek cīņa, bet nerunājam par lietu. (..) Esmu gatavs uz vairākiem kompromisiem, piemēram, lēmumu pieņemšanā. Uzskatu, ka mums vajadzētu runāt, varbūt jābūt frakciju padomei. Vēlēšanas ir cauri, tūlīt būs valdība. Šis ir labākais laiks, lai sāktu runāt par pilsētas saimniecību," teica Burovs.

Debašu daļā Anna Vladova (S) uzteica Burova darbu, pasakoties viņam par personīgo ieguldījumu izglītības attīstībā Rīgā. "Gribu tev pateikties, ka esi vienmēr blakus. Par tavu zibens reakciju, kad kaut kas notiek skolās. Ka varam tev vienmēr zvanīt un tu mēģini palīdzēt. Tāpēc, kolēģi, aicinu jūs atbalstīt Burova kandidatūru," teica Vladova.

Marija Balcere (JKP) teica, ka Burova kungs ir gudrs cilvēks, bet viņai ir bēdīgi, kas notiktu, ja Burova kungs aizietu. "Jums nebūtu, ko ielikt vietā. Šajos apstākļos pozīcijā notiek trakas lietas. Domāju, ka šajā situācijā būtu ļoti jādomā par to, lai mums šādas lietas nebūtu jāizskata.

Debatēs Aleksejs Rosļikovs (S) teica, ka Latvijas likumi ļauj vajāt un iesēdināt cilvēku tikai uz informācijas pamata. "Uz doto momentu iestādes strādā, informāciju pārbauda. Mans lūgums ir nelikt pie sienas cilvēkus, kamēr nav tiesas lēmumus. (..) Viss, kas notiek ap "Rīgas satiksmi" ir politiskais cirks," teica Rosļikovs, deputātiem prezentējot stāstu par Valsts vides dienesta vadītāju Ingu Koļegavu un pašvaldību lietu ministra Kaspara Gerharda (NA) darba attiecībām.

Viesturs Zeps (LA) teica, ka lavīnveidīga darbību ķēde ir pamodinājusi Gerhardu un Rīgu sagaida ārkārtas vēlēšanas. "Par Burova kunga kandidatūru nav nekādu iebildumu. Viņš vienīgais ieklausās opozīcijā. (..) Taču skandalozie notikumi ap Rīgas tirgiem rada mūsos bažas. Aicināšu savu frakciju nebalsot par Burova kungu," atklāja Zeps.

Ķirsis turpināja - Amerika un Burova rokāde neko pēc būtības nemainīs. "Tas Rīgas korupcijas sejā ir viens pielabots vaibsts. Amerika kungs paliek Brīvostā, saglabā mandātu. Arī "Golosa Amerika" raidījuma nosaukums paliks. Tad jau faktiski nekas nav mainījies. (..) Burova kungs vismaz nav gļēvs. Viņš bieži tribīnē aizstāv savus projektus. Redzot, kā Ušakova kungs suflēja Burovu jautājumu sesijas laikā, man žēl, ka mērs jūs izmantos kā lauru lapu, lai piesegtu savu politisko impotenci," teica Ķirsis.

Savukārt Olga Vediņa (S) uzteica Burova izremontētās izglītības iestādes. "Mūsu valstī ir tik daudz korupcijas. Jā, arī "Rīgas satiksme" ir mūsu sāpe. Bet cik daudz Oļegs ir izdarījis – 1. slimnīca, Mākslas muzejs, opera, Ziemeļblāzma. Jūs redziet tikai slikto, bet vajag paskatīties arī uz labo. Jūs esat vienīgā dome, kas iestājās pret kolēģiem un iespļāvāt mums ģīmī. Jā, mēs gribam ar jums strādāt kopā, bet beidziet apvainot visus korupcijā. Lūdzu jums atbalstīt Oļegu, jo viņš ir godīgs un ļoti spējīgs cilvēks," komentēja Vediņa.

Tikmēr Jānis Ozols (JKP) rezumēja, ka Rīgas pārvaldē ir krīze. "Nav svarīgi, kur aug tās kājas. Krīze dod iespēju izmainīties. Šodien redzu, ka nav ticības krīzes mācībai. Atkal iedarbinās balsošanas mašīna. Nerisinām jautājumus pēc būtības, nemēģinām rast cēloņus un tos novērst. Nav svarīgi, vai tas ir Burovs vai kāds cits. Nemainot sistēmu pēc būtības, nemainīsies tās rezultāts. Tāpēc šodien nedrīkst balsot par Burovu. Jāsaprot, ka, ja nerīkosimies atbildīgi, tas būs kārtējais piliens uz dzirnavām, kas samals šo domi. Tas būs vēl viens iemesls domi atlaist. Jūs esat tie, kas šodien atdos savu balsi par iespēju risināt problēmu," uzsvēra Ozols.

Debatēs Nauris Puntulis (NA) teica, ka vicemēra amats ir ļoti politisks. "Kā gan Nacionālā apvienība var atbalstīt Burova kungu tik politiskā amatā. Protams, ka nevar," īss bija Puntulis. Savukārt Mārcis Kūlis (JKP) teica, ka Latvijas valsts ir dibināta ar domu aizsargāt un attīstīt cilvēka tiesības dzīvot sakārtotā vidē. "Rīgas pašvaldība ir izrādījusies klibā govs. (..) Valsts nauda ir zagta, laupīta un mesta tepat pāri ražošanas uzņēmumu sētām. Šie netikumi ir tie, kas veido briesmīgo attieksmi pret pašvaldību, jo mēs neesam mainījuši mūsu attieksmi pret cilvēkiem. Laba rīcība sākas no mums pašiem," secināja Kūlis.

Deputātu vairākums arīdzan atbalstīja lēmumprojektu Burovam piešķirt pašvaldības kapitāldaļu turētāja lēmumu pieņemšanas tiesības septiņās Rīgas kapitālsabiedrībās: SIA "Rīgas ūdens", SIA "Rīgas nami", SIA "Rīgas meži", SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", SIA "Rīgas serviss", SIA "Getliņi EKO" un akciju sabiedrībā "Rīgas siltums".

"Ir divi varianti. Vai nu par visiem uzņēmumiem atbild mērs, bet tā ir ļoti liela slodze. Tāpēc loģiski, ka Amerika pārraudzītie uzņēmumi pāriet pie nākamā vicemēra," paskaidroja Burovs.

Ozols gan pavaicāja, vai Burovs ir "laimīgs un apmierināts" ar šo uzņēmumu stāvokli. "Getliņos bieži neesmu bijis. Kad aizbraucu, sapratu, ka tas ir kosmoss. Tas ir interesants darbs. "Rīgas namiem" šobrīd ir laba vadība. Nevaru neko sliktu teikt par "Rīgas mežiem". Viņiem ir sarežģīts uzdevums un liela atbildība. "Rīgas siltumu" zinu mazāk. Arī "Rīgas ūdenī" neizskatās, ka būtu pamats kādiem skandāliem," ieskicēja Burovs, solot izvērtēt uzņēmumu valdi, stratēģiju un sniegtos pakalpojumus.

Vēstīts, ka partijas "Gods kalpot Rīgai" lēmumu par Burova virzīšanu vakantajam vicemēra amatam vienbalsīgi pieņēma pirmdienas, 17. decembra, valdes sēdē. Par labu Burovam partijas valde lēma, jo viņam ir ilga pieredze darbā, viņš daudzus gadus vadījis vienu no svarīgākajiem departamentiem – Īpašuma departamentu, paskaidroja Gailītis. Burovs šobrīd ir Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka līdzšinējais vicemērs Andris Ameriks (GKR) pirmdienas rītā paziņoja, ka atkāpjas no amata un darbu pašvaldībā turpinās kā ierindas deputāts.

Ameriks skaidroja, ka lēmumu pieņēmis Rīgas domes, partijas un paša reputācijas vārdā. Viņš arīdzan piebilda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālprocesā viņam nav piemērots nekāds statuss.

Ziņots, ka KNAB par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos sāktajā krimināllietā kratīšana veikta arī Amerika dzīvesvietā. Pats Ameriks tikmēr apmeklējis "Latvijas lepnuma" ceremoniju.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Piektdien, 14. decembrī, tiesa apcietināja bijušo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu. Starp ceturtdien, 13. decembrī, apcietinātajiem ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks un Edgars Teterovskis. Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai, kura ir Teterovska biznesa partnere.

Savu kriminālprocesu sācis arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), kas apcietinājis divus cilvēkus. CBA informēja, ka iepirkumos slēpts vismaz 800 000 eiro liels kukulis. KNAB vadītājs Jēkabs Straume raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka, visticamāk, kukulis bija lielāks.

KNAB arīdzan precizēja, ka KNAB un CBA izmeklē atsevišķus kriminālprocesus, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka koruptīvā shēma darbojās šādi: vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar "Rīgas satiksmi" saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Uzņēmējs Martinsons minēts kā galvenais iespējamais organizators šajā jaunajā "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Pārstāvju tikšanās ar kukuļa shēmu autoriem Rīgā parasti notika Valdemāra ielā, kur atrodas Volkinšteina dēla vīna bārs. KNAB par korupciju iepirkumos uzzinājis no ierakstītām sarunām atpūtas kompleksā "Taureņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!