Iekšlietu ministrs Māris Gulbis nolēmis veidot īpašu darba grupu, kuras uzdevums būs izstrādāt propagandas kampaņu profilaktiskai iedzīvotāju informēšanai par kūlas un mežu ugunsgrēku postošajām sekām un atbildību, kas draud ugunsgrēku izraisītājiem.
Par kūlas dedzināšanu būs jāstājas tiesas priekšā

Gulbis ceturtdien žurnālistus informēja, ka to viņš nolēmis, Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas sēdē uzklausot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka Aivara Straumes ziņojumu par dramatisko situāciju ar katastrofāli augošo kūlas ugunsgrēku skaitu un tuvojošos vasaras sezonu, kad aktuāla varētu kļūt arī mežu ugunsgrēku problēma.

Straume ministru informējis, ka šogad līdz ceturtdienas rītam reģistrēti jau 794 kūlas ugunsgrēki, kuros cietušas 25 celtnes un apdegumus guvis viens cilvēks.

"Mums jābūt asākiem cīņā pret kūlas dedzinātājiem, šajā jomā mēs vēl visu neesam paveikuši," komentēja ministrs, piebilstot, ka līdzekļi propagandas kampaņai jāmeklē VUGD "rezerves krājumos". Par to, kā kampaņai būtu jānotiek, Gulbim vēl nebija konkrēta viedokļa.

Gulbis arī informēja, ka Valsts mežu dienesta (VMD) vadībai uzdevis noskaidrot, kuras teritorijas dedzina atkārtoti, un īpaši apsekot šīs vietas. Par rezultātiem VMZ ziņos tiesībsargātājiem, kuri sodīs šos zemes īpašniekus. VUGD līdzīgas pārrunas jau iepriekš veicis ar gandrīz visu pagastu pašvaldībām, kurām uzdots sekot līdzi zāles savlaicīgai nopļaušanai rudenī, lai tā pavasarī, pārvēršoties par pērno kūlu, nekļūtu par labu "augsni" kūlas ugunsgrēkiem.

Sēdē pārrunātas arī teritoriju nesakopējiem paredzēto s oda sankciju iespējamās izmaiņas. Tā kā šobrīd par teritorijas nesakopšanu paredzēta tikai administratīva atbildība naudas soda līdz 250 latiem veidā, Gulbis pieļāva, ka jau tuvākajā laikā varētu ierosināt valdībai lemt par kriminālatbildības piemērošanu, ja teritorija ilgstoši paliek nesakopta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!