Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība otrdien vienojās likumā paredzēt iespēju no līdzšinējiem 200 latiem līdz 500 latiem palielināt soda apmēru, kas piemērojams par skaidras naudas nedeklarēšanu, to ievedot Eiropas Savienībā (ES) vai izvedot no tās. Tāpat paredzēta iespēja nedeklarētos vai arī nepatiesi deklarētos naudas līdzekļus konfiscēt.

Kā izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos norāda Finanšu ministrija (FM), līdz šim par vairāk nekā 10 000 eiro (7028 latu) skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) bija paredzēta iespēja uzlikt naudas sodu līdz 200 latiem, neparedzot nedeklarētās skaidras naudas konfiskācijas iespēju.

FM norādījusi, ka šāds sods nav samērīgs ar pārkāpuma izdarīšanas rīku – nedeklarētu skaidru naudu un salīdzinoši nelielais sods veicina pārrobežu organizētās noziedzības un ēnu ekonomikas attīstību, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Pieļaujams, ka bailes no soda un naudas līdzekļu konfiskācijas ir viens no faktoriem, kāpēc Lietuvā un Igaunijā pasažieri godprātīgāk attiecas pret pienākumu deklarēt skaidro naudu, jo Latvijā iesniegto skaidras naudas deklarāciju skaits ir mazākais Baltijas valstīs.

Ministrija atgādina, ka 2012.gadā tika noformēti 22 administratīvo pārkāpumu protokoli par 1,3 miljonu eiro (0,91 miljona latu) skaidras naudas nedeklarēšanu. Vienā gadījumā atklāta 800 000 eiro (560 000 latu) skaidras naudas nedeklarēšana, bet tās vedējam piemērotais sods bijis vien 200 latu un pārējā nauda tikusi atdota personai.

Līdz ar to FM ierosina APK papildināt ar normu, kas paredz naudas sodu par skaidras naudas nedeklarēšanu palielināt, nosakot, ka tā maksimālais apmērs ir 500 latu, kā arī paredzot nedeklarētās vai nepatiesi deklarētās naudas konfiskācijas iespēju.

FM norāda, ka nedeklarētās skaidras naudas konfiskācija tiktu piemērota tikai tādā gadījumā, ja tā tiktu ievesta apzināti slēptā veidā, vai, ja tas notiktu atkārtoti gada laikā.

Par likuma izmaiņām vēl lems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!