Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir saņēmis informāciju, kas dod pamatu paaugstinātiem drošības pasākumiem, - tā ziņas par teroristu plāniem ievest Baltijas valstīs sprāgstvielas uzbrukumam ASV diplomātiem komentēja SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis.
Pēc amatpersonas teiktā, saņemtā informācija ir līdzīga publiski izskanējušajai, tas ir, ka visās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ostās notiek kuģu pārbaudes, jo ASV specdienesti Baltijas valstu tiesībsargājošās institūcijas informējuši par kādas teroristiskas grupas plāniem ievest sprāgstvielas, lai sarīkotu terora aktu pie ASV vēstniecības vienā no Baltijas valstu galvaspilsētām.

Dzenītis sacīja, ka informācija ir "nākusi pa dažādiem kanāliem". Plašāku informāciju SAB direktora vietnieks nesniedza.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis sacīja, ka Drošības policija veic visus nepieciešamos pasākumus, lai netiktu apdraudēti Latvijas iedzīvotāji un valstī izvietoto vēstniecību darbība. Ministrs ir pārliecināts, ka tiesībsargājošās institūcijas savus uzdevumus izpildīs.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš ir pieņēmis kādus lēmumus vai veicis aktīvas darbības saistībā ar izveidojušos situāciju, par ko var informēt sabiedrību, Gulbis sacīja: "To es paziņošu rīt".

Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš apstiprināja iepriekš izskanējušās ziņas un sacīja, ka robežsardze atbalsta muitas darbību, jo viņu galvenais uzdevums ir veikt preču kontroli. Tiek veiktas pastiprinātas pārbaudes, atsaucoties arī uz kuģu kapteiņu un kuģu īpašnieku lūgumiem, norādīja Dāboliņš.

Dāboliņš ne apstiprinoši, ne noliedzoši atbildēja uz jautājumu par pastiprinātiem drošības pasākumiem uz sauszemes robežas.

Drošības pasākumu nekad nevar būt par daudz, uzsvēra Dāboliņš. Viņš arī atzīmēja, ka šo trīs dienu laikā, šķērsojot robežu, varēja veidoties rindas, kas jāuztver ar sapratni.

Interpola Latvijas biroja priekšnieks Juris Jasninkēvičs nevēlējās komentēt izskanējušās ziņas par iespējamo mēģinājumu kādā no Baltijas valstīm ievest sprāgstvielas terora akta veikšanai.

Arī Interpola Baltijas birojā Igaunijā atteicās sniegt jebkādus komentārus šajā jautājumā, aicinot pēc sīkākas informācijas vērsties ASV valdības preses dienestā. Izskanējušo informāciju par iespējamiem terora aktiem Baltijas valstīs pret ASV diplomātiem nekomentēja arī ASV vēstniecība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!