Foto: F64
Turpmāk Eiropas Savienības, valsts vai pašvaldību līdzfinansētajos māju fasāžu siltināšanas projektos būs jāievēro ES noteiktās kvalitātes prasības, paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi būvnormatīvos.

Projektos, kurus līdzfinansē ES, valsts vai pašvaldība, fasādes siltināšanā būs jāievēro ES tehniskās prasības "ārējām daudzslāņu siltumizolācijas sistēmām" jeb "ETAG 004".

Pašlaik Latvijas būvnormatīvi neregulē fasāžu siltināšanu. Būvuzņēmēji asas konkurences apstākļos ir spiesti meklēt vislētākos risinājumus, nerēķinoties ar kvalitāti, un tas apdraud ēku siltināšanas kvalitāti, atzīst Ekonomikas ministrija.

ES noteikusi stingras prasības siltināšanas sistēmu novērtēšanai un pārbaudei, kā arī izvirza būtiskas prasības sistēmu ražotājiem un izplatītājiem ne tikai atsevišķu materiālu īpašībām, bet visai sistēmai kopumā.

ES prasībām atbilstošā fasāžu siltināšanas sistēma ir testēta, paredzot 25 gadu ekspluatāciju. Testos pārbauda, piemēram, materiālu ugunsdrošību, ūdens un tvaiku absorbciju, salizturību, triecienizturību, drošību lietošanā un siltuma saglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!