Foto: LETA
"Cilvēki pa galvu, pa kaklu paķēra, kas bija pa rokai. Daži nepaņēma pat bērniem drēbes", iemītnieku evakuāciju sestdien, 18. februārī, no namiem Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 119 un 117, kur tika konstatētas plaisas un bīstama deformācija, atminas tur dzīvojošie. Process būtu varējis notikt daudz mierīgāk un pragmatiskāk, uzskata dzīvokļu īpašnieku biedrības pārstāvji, kuri no nama tika izraidīti bez iespējas atgriezties savos īpašumos.

Vērtējot sestdienas vakarā notikušo šīsdienas acīm, Krišjāņa Valdemāra ielas 119. nama dzīvokļu īpašnieku biedrība nonākusi pie kopsaucēja, ka šī situācija būtu novērsta, ja tiktu uzlabota iestāžu savstarpējā komunikācija un uzmanīgāk tiktu vērtēta būvniecības atļauju izsniegšana.

Biedrībā, kuras pārstāvji nevēlējās, lai "Delfi" rakstā tiktu minēti viņu vārdi, skaidro, ka 117. un 119. ielas namiem līdzīgas problēmas ir novērojamas divus un trīs kvartālus ap abiem Valdemāra ielas namiem. Vides specifika šajā Rīgas daļā ir sarežģīta, situāciju uzlabot ir grūti. Iemesls ir nepietiekama grunts nestspēja, ko ietekmē mainīgie gruntsūdeņu līmeņi. Būtiskas gruntsūdeņu līmeņu izmaiņas, lielākoties, notiekot mirkļos, kad netālu tiek veikti būvdarbi, raktas būvbedres un atsūknēti tajās esošie gruntsūdeņi.

Līdz ar to apkārtējos namus īpaši ietekmē jaunu ēku celtniecība, it īpaši, ja tiek ietekmēti pazemes gruntsūdeņi. Tas esot konstatēts jau iepriekš, kad tika būvēti "Alojas biroji" un "Tomsona terases". Gruntsūdeņu izmaiņu un būvniecības radīto vibrāciju dēļ toreiz esot krasi pasliktinājies vairāku kvartālā esošo ēku tehniskais stāvoklis.

Biedrība tādēļ jau ilgstoši mēģinājusi vērst uzmanību, ka būvvaldei ir jāpievērš lielāka vērība izsniedzot būvatļaujas, īpaši vietās, kur ir zināmas jau vēsturiski veidojušās problēmas. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!