ASV prezidenta Džordža Buša Rīgā gaidāmā vizīte būs labs pārbaudījums Latvijas drošībsargājošajām iestādēm, šodien preses konferencē sacīja Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Dainis Turlais (LPP).
Viņš norādīja, ka gatavošanās ASV prezidenta vizītei sakrita ar Eiropas Savienības (ES) pretterorisma ekspertu grupas viesošanos Latvijā, taču šī vizīte bijusi plānota atsevišķi un tā esot tikai sagadīšanās, ka notiek dažas dienas pirms Buša ierašanās.

ES eksperti piecas dienas tikās ar Iekšlietu ministrijas, Drošības policijas, Valsts policijas un Valsts robežsardzes vadību, viesojās Rīgas brīvostā, kā arī tikās ar Ārlietu ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja, Ģenerālprokuratūras un Nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienesta pārstāvjiem, lai tuvāko mēnešu laikā sniegtu pretterorisma novērtējumu Latvijā.

Tomēr jau tagad, vēl tikai gaidot delegācijas gala ziņojumu, sarunās gūtā informācija liecinot par pozitīvu vērtējumu Latvijai, atzina Drošības policijas Pretterorisma centra priekšnieks Juris Leitietis.

"Pašlaik vēl nevar runāt par galīgo valsts novērtējumu, kas būs tikai pēc mēneša diviem, bet var secināt, ka esam uz pareizā ceļa," sacīja amatpersona, norādot, ka viesi bijuši gandarīti par Latvijas Pretterorisma centra modeli, kas varot būt kā vienota Eiropas modeļa piemērs.

ES Padomes Ģenerālā sekretariāta galvenais administrators Nīls Braks žurnālistiem sacīja, ka pēc 11.septebra notikumiem ASV tika izveidota darba grupa, kura apceļo ES valstis un sniedz savas rekomendācijas pretterorisma jomā. Galvenā iecere ir uzsvērt, ka terorisma apkarošanā ir nepieciešami kopēji visu valstu pūliņi. Kopumā darba grupa jau apmeklējusi 13 valstis.

Vērtējot Latvijas pieredzi un veikumu, Braks atzina, ka esot patīkami pārsteigts gan par dienestu darba kvalitāti, gan par profesionalitāti. "Visi dienesti dara visu iespējamo, lai nodrošinātu drošību valstī," izteicās Braks.

Savukārt Eiropola pārstāvis Karls Freds Folmeks pēc drošības dienestu apmeklējuma pauda cerību, ka pēc diviem gadiem no Igaunijas līdz Portugālei varēs ceļot kā no Īrijas līdz Sicīlijai, kad nav nepieciešamas pases. Šādiem nosacījumiem nepieciešams labs atbildīgo dienestu darbs, arī pretterorisma jomā.

Kā LETA jau informēja, lai iepazītos ar valsts pretterorisma darbībās iesaistīto struktūru sistēmu un tās spējām, Latvijā kopš nedēļas sākuma viesojās ES ekspertu grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!