Šonedēļ Rīgā spēkā stājusies jauna būvniecības ieceru īstenošanas, būvprojektu izskatīšanas un akceptēšanas kārtība, kas paātrinās lēmumu pieņemšanu par nozīmīgu objektu būvniecību galvaspilsētā, informēja Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dana Hasana.
Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk par svarīgu būvniecības ieceru īstenošanu Rīgas pilsētā lems Rīgas pilsētas Būvvaldes padome, kas sanāks reizi nedēļā - trešdienās. Tāpat Būvvaldes padome izskatīs teritoriju plānojuma projektus. Savukārt jautājumus, kas pilsētbūvniecības jomā nebūs tik svarīgi, izskatīs parastajā kārtībā, skaidroja Hasana.

Līdz šim būvniecības ieceres tika izvērtētas Rīgas pilsētas Starpresoru komisijā divas reizes mēnesī.

Rīgas pilsētas Būvvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Ints Pujāts norādīja, ka jaunā projektu un būvniecības ieceru izskatīšanas kārtība reizi nedēļā Būvniecības padomē ir efektīvāka un ļaus būvniecības pasūtītājām ātrāk saņemt atzinumu par plānotās būvniecības atbilstību izvēlētajai vietai.

Saskaņā ar jauno būvniecības ieceres īstenošanas, būvprojektu izskatīšanas un akceptēšanas kārtību būvniecības projekti iedalīti sešās grupās - jaunbūvju, rekonstrukcijas, renovācijas, inženierbūvju, mākslas un pilsētvides būvprojekti, kā arī skiču projekti. Katrai būvprojektu grupai sīki noteikts, kādi dokumenti nepieciešami būvniecības ieceru saskaņošanai, tādā veidā ieviešot "lielāku kārtību", stāstīja Hasana.

"Izveidotā būvprojektu grupu klasifikācija paredz konkrētus kritērijus projekta dokumentācijas komplektācijā," uzsvēra Pujāts, "tādējādi izskaužot subjektīvismu un nodrošinot pārskatāmību projektu izvērtēšanā".

Jaunā kārtība saglabā prasību, kas noteic, ka iesniegumam par būvniecības ieceri nepieciešams pievienot tehniskos noteikumus un atzinumus, uz kuriem Būvvaldes padome balstīsies, izskatot būvniecības ieceres, taču, lai ekonomētu laiku, vairs netiek paredzēts, ka sēdēs piedalīsies pārstāvji no noteikumus un atzinumus sniedzošajām institūcijām - speciālisti tiks pieaicināti tikai neskaidrību gadījumā.

Izmaiņas būvprojektu izskatīšanas un akceptēšanas kārtībā paredz, ka arī būvprojektu inženierbūvju tehniskie risinājumi tiks izskatīti reizi nedēļā projektēšanas laikā Inženieru padomes sēdēs, kas paātrinās projektu saskaņošanas laiku.

Būvvaldes padome tika izveidota ar RD Pilsētas attīstības departamenta direktora 2002.gada 31.jūlija rīkojumu. Būvvaldes padomi veido Būvvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs, Arhitektūras nodaļas vadītājs un vietniece, Inženieru nodaļas vadītājs, Vides mākslas nodaļas vadītājs, Rīgas kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks, Rīgas pilsētas Būvinspekcijas priekšnieks un Pilsētas attīstības departamenta direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!