Foto: LETA
Trešdienas, 24. augusta, rītā strādnieki turpina pieminekļa Uzvaras parkā demontāžu, nojaucot sievietes tēlu skulptūru ansamblī, novēroja portāls "Delfi".

Reaģējot uz pēdējo dienu pulcēšanas mēģinājumiem, policija ir strikti ierobežojusi piekļuves iespējas piemineklim, ļaujot tā demontāžas procesu vērot vien no liela attāluma.

Šorīt īsi pēc pulksten 9 Padomju pieminekļa kompleksā, Pārdaugavā, būvnieki nogāzuši arī sievietes tēla statuju, novēroja aģentūra LETA.

Minētās statujas brucināšanas darbs tika sākts jau otrdien, taču, nogāžot trīs padomju karavīru statujas, sievietes tēla statuja otrdienas izskaņā vēl bija palikusi savā vietā. Darbi tika atsākti šorīt, kad statujas pamatne bija sadrupināta, bet pati statuja turējās uz industriālajiem domkratiem.

Lai gan Rīgas dome iepriekš bija informējusi, ka otrdien tiks sākta smagās tehnikas ievešana objekta teritorijā, pieminekļa brucināšanas darbi norit diezgan strauji, dienas laikā nojaucot gan kāpnes, gan postamentu, gan minēto trīs padomju karavīru statujas. Statujas demontēšanas laikā ir apliktas ar sastatnēm, tādējādi apgrūtinot interesentu iespējas vērot notiekošo.

Centrālais pieminekļa elements – obelisks – joprojām stāv savā vietā.

Pieminekļa demontāžas darbi piesaista cilvēku uzmanību, taču plašas vērotāju masas neveidojas, turklāt teritorijā dežurē daudzas policijas ekipāžas, sekojot kārtībai būvobjekta tuvumā.

Gatavošanās pieminekļa demontāžas darbiem parkā ar attiecīgās būvtehnikas ierašanos sākās pirmdien. Kā iepriekš informēja Rīgas domē, pieminekļa kompleksa demontāžas darbi norit pēc grafika.

Jau vēstīts, ka otrdien, 23. augustā, sāktie Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas darbi strauji nesuši redzamu rezultātu – jau tās pašas dienas pēcpusdienā būvniekiem bija izdevies demontēt visus trīs karavīrus, kas atradās atsevišķā skulptūru ansamblī. Savukārt otrdienas vakarā pieminekļa rajonā pulcējās ap 50 cilvēkiem, starp kuriem ik pa brīdim izcēlās asākas vārdu apmaiņas, bet par nepakļaušanos policijas prasībām tika aizturēti 14 cilvēki.

Lai arī piemineklim tuvumā piekļūt nav iespējams, no attāluma redzams, ka būvnieki, izmantojot lielgabarīta tehniku, demontējuši visas trīs karavīru skulptūras. Savukārt apkārt pieminekļa obeliska pamatnei aptīta necaurspīdīga plēve.

"Delfi" jau vēstīja, ka otrdienas rītā ekskavators bija sācis pieminekļa kāpņu demontāžu.

Nojaucamā objekta teritorija ir ierobežota, starp kokiem novilktas lentas, kā arī salikti žogi. Teritorijā izvietoti būvgružu konteineri un celtnieku dzīvojamie vagoniņi.

Savukārt pieminekļa tuvumā esošie žogi tiek aprīkoti ar necaurspīdīgu plēvi, novēroja "Delfi".

Tāpat ziņots, ka pirmdien, 22. augustā, tika uzsākti teritorijas sagatavošanas darbi, lai pieminekli nojauktu. Reaģējot uz pieminekļa nojaukšanas plāniem, arī pirmdienas vakarā pie objekta sapulcējās aptuveni 50 protestētāji, kuri apmēram stundas laikā tika izklīdināti.

Pirmdien policija aizturēja septiņus cilvēkus.

13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inženierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!