Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas pilsētas būvvalde ir apturējusi kādreizējās fabrikas "Aurora" korpusa nojaukšanu Cieceres ielā, pastāstīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Viņš informēja, ka bija sākti ēkas nojaukšanas darbi, bet tad secināts, ka pasūtītājs būvvaldi ir maldinājis, jo nebija pievienots atzinums no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) par to, ka tā ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka.

"Ja ir šāds atzinums, tad nojaukšana tik vienkārši nav iespējama. Ir veicama papildu izpēte un nav zināms, vai vispār pēc tam ēkas varēs nojaukt," pauda Vircavs.

Pašreiz darbi ir apturēti līdz apstākļu noskaidrošanai. Rīgas pilsētas būvvaldei ir jāprecizē, vai pietiek ar vēsturisko vērtību inventarizāciju un uzskaiti, vai ir kāda būves daļa, kas noteikti jāsaglabā, vai arī saglabājama ir visa ēka. Būvvalde tuvākajā laikā to noskaidros un tad tiks lemts par tālāko rīcību.

Kā pērn augustā vēstīja "Latvijas Avīze", vēsturiskās zeķu fabrikas "Aurora" korpuss Cieceres ielā pieder SIA "Lactecus" un to bija plānots nojaukt.

"Īpašumu iegādājāmies izsolē 2011. gadā. Ēka jau toreiz bija tādā pašā stāvoklī kā šobrīd, jo nebija gadu desmitiem atbilstoši uzturēta. Tai bija izstrādāts un apstiprināts rekonstrukcijas projekts par dzīvokļu māju un tā bija kultūras pieminekļu sarakstā. Rīgas pašvaldība mums pieprasīja sakārtot īpašumu. Mēs sertificētam būvinženierim pasūtījām veikt objekta stāvokļa novērtējumu. Secinājums pēc novērtējuma ir tāds, ka objekta nesošās konstrukcijas ir bojātas tiktāl, ka būves saglabāšana ir faktiski neiespējama, tādēļ mēs pieņēmām lēmumu šīs būves nojaukt," toreiz skaidroja SIA "Latectus" vadītājs Ģirts Grīnbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!